'Hat sanatı direk ruha hitap eder, bu özelliğiyle insan psikolojini düzeltir'

Geleneksel Türk el sanatlarından olan hat, insan psikolojisini düzeltiyor. 29 yıldan bu yana hat sanatı ile uğraşan Necmi Atik, “Hat sanatı ruhani bir hendesedir, yani mühendislik sanatıdır.

Google Haberlere Abone ol
'Hat sanatı direk ruha hitap eder, bu özelliğiyle insan psikolojini düzeltir'

Geleneksel Türk el sanatlarından olan hat, insan psikolojisini düzeltiyor. 29 yıldan bu yana hat sanatı ile uğraşan Necmi Atik, “Hat sanatı ruhani bir hendesedir, yani mühendislik sanatıdır. Direk ruhlara hitap eder. Yazmış olduğumuz yazılar vahiy yazılarıdır. Hat, insan psikolojisini düzeltmede çok etkili bir sanattır.” dedi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Platformu (IPBES), İkinci Genel Kurul toplantısı Türkiye’nin tanıtımını da gerçekleştiriyor. 1000’in üzerinde yabancı konuğun davetli olduğu toplantıda geleneksel Türk el sanatı hat, katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

TEK TEK ANLATTIK

Genel kurul katılımcılarına hat sanatının tanıtımını yaptıklarını söyleyen hattat Necmi Atik, “Konuklara tek tek bu sanatın tarihçesini anlatıyoruz. Ayrıca; hat sanatı hakkında teknik bilgi veriyoruz. Talep edildiği taktirde de isimlerini yazıp bugünün anısına hediye ediyoruz. Biz bilmediğimiz, tanımadığımız memleketleri, burada öğrendik ve oranın insanlarıyla tanıştık. Konuklar 4 gündür büyük bir hayranlıkla, hat sanatına olan ilgilerini görüyoruz. Sanatın dilinin bütün milletleri, bütün dinleri kapsadığını hepimizi bir araya getirdiğini de rahatlıkla söyleyebilirim.” dedi.

KURAN İSTANBUL’DA YAZILDI

Güzel ve güzelliğe olan ilginin insanlık tarihinin başından beri var olduğuna değinen Atik, “Tabi ki sanatın temelinde ilahi bir mesaj var. Hat sanatı da Kuran-ı Kerim’in güzel yazılmasıyla alakalı. Bu sanat Hz. Ali Efendimiz'le birlikte başlıyor. Hatta Efendimiz'in ona 'şunu şöyle yap bunu böyle yap' şeklinde tavsiyesi de var. Fakat yıllar içinde bu sanatın en büyük hamiliğini, bizim milletimiz üstleniyor. Meşhur bir söz vardır:’Kuran Mekke’de indi, Medine’de okundu, İstanbul’da yazıldı.’ şeklinde. Hat sanatı, tarih içinde bütün İslam coğrafyasında ilgi görmüştür ve hala görmektedir.” şeklin konuştu.

“YOĞUN İLGİ GÖRDÜK”

Genel kurula katılan konukların ilk olarak kendi isimlerinin Arapça karakterle yazılıp yazılmadığını sorduklarını belirten Atik, “Japon’undan Arjantinlisi'ne, Panamalısı'ndan Etiyopyalısı'na dünyanın birçok milletinin ismini yazdık. Muazzam bir ilgi gördük ve hiçbir ücret almadan sanatımızı burada icra ettik. Hiç tahmin etmediğimiz bir ilgiyi gördük burada” dedi.

HAT RUHANİ MÜHENDİSLİKTİR

Hat sanatı’nın ruhani bir mühendislik olarak tanımlayan hattat Atik, “Direk ruhlara hitap eder. Yazmış olduğumuz yazılar vahiy yazılarıdır. Hat, insan psikolojisini düzeltmede çok etkili bir sanattır. Konsantrasyon bozukluğu olan kişileri çok kısa bir zamanda toplayabilir. Hat, ilaç gibi gelen bir sanattır.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar