Hastane, 'yüzde 65 özürlü', SGK, 'yüzde 60 sağlam' dedi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nin yüzde 65 özürlü raporu verdiği kalp hastası Bilal Temiz'e (57), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise 'yüzde 60 sağlamsın' dedi. 2 rapor arasındaki farka şaşıran Temiz, "İstedikleri...

Google Haberlere Abone ol
Hastane, 'yüzde 65 özürlü', SGK, 'yüzde 60 sağlam' dedi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nin yüzde 65 özürlü raporu verdiği kalp hastası Bilal Temiz'e (57), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise 'yüzde 60 sağlamsın' dedi. 2 rapor arasındaki farka şaşıran Temiz, "İstedikleri sağlık heyetine görünmeye hazırım. Eğer ben sağlıklıysam boynum kıldan ince, değilse hakkımı istiyorum." diyor.

    Giresun'un Duroğlu beldesi Demirci mahallesinde oturan 5 çocuk babası Bilal Temiz yaklaşık 10 yıl önce rahatsızlanınca 2 kalp damarına stent takıldı. Temiz, 2011 yılında İstanbul Bahçeşehir Atatürk Lisesi'nde hademe olarak çalışırken ikinci kez rahatsızlandı. Kaldırıldığı hastanede açık kalp ameliyatı oldu ve bu kez de 4 kalp damarı ile aort kapakçığı değiştirildi. Ancak, bu operasyon sonrası gelişen bazı komplikasyonlardan dolayı uzun süre kendini toparlayamadı. Temiz, 1,5 yıllık süreçte İstanbul ve memleketi Giresun'da birçok hastane kontrolden geçti. İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 27 gün tedavi gören Temiz'e, doktorlar hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve mutlaka yeni bir ameliyat olması gerektiğini söyledi. Kendi isteği ile hastaneden çıkan Temiz, memleketi Giresun'a geldi. Burada gittiği doktorlar ise kendisini Trabzon Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Burada da 25 gün yatan Temiz, tedavisinin ardından taburcu edildi. Temiz, şimdi ekim, kasım ayında aort kapakçığının yeniden değiştirilmesi için ikinci kez bıçak altına yapmaya hazırlanıyor.

    Yaşadığı rahatsızlığın etkisiyle çalışamayan Bilal Temiz, malulen emekli olmak istedi. Bunun için geçtiğimiz yıl ekim ayında Sosyal Güvenlik Giresun İl Müdürlüğü'ne başvuran Temiz'den sağlık durumu gösteren rapor istendi. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne giden Temiz, Kardiyoloji Polikliniği'nde muayene oldu. Tedavi sonucunda düzenlenen Sağlık Kurulu Raporu'nda, Temiz'in yüzde 50 kroner arter, yüzde 30 da kalp kapak hastalığı bulunduğu ve özürlülük oranın yüzde 65 olduğu belirtildi. Resmi yazışmaların bitmesini ve umutla başvurusunun sonucunu bekleyen yaşlı adam, Sosyal Güvenlik Giresun İl Müdürlüğü'nden gelen yazı ile neye uğradığını şaşırdı. Çünkü, hastanenin 'yüzde 65 özürlü' dediği Temiz için SGK, 'yüzde 60 sağlam' diyordu. Temiz'in talebinin uygun görülmediği belirtilen 10 Mart 2014 tarihli yazıda, "Müdürlüğümüze malullük halinizin tespiti amacıyla yapmış olduğunuz müracaatınıza istinaden sevkinizin yapıldığı hastane tarafından durumunuzu belirtir sağlık raporu ve diğer belgeleriniz Bölge Sağlık Kurulu'na gönderildi. Bölge Sağlık Kurulu'nca çalışma gücünüzün en az yüzde 60'ını kaybetmediğinize karar verilmiş olup, tarafınıza maluliyet aylığı bağlanamayacağı hususunu bilgilerinize rica ederim." ifadelerine yer verildi.

    Hastanenin verdiği rapor ile SGK raporu arasındaki çelişkiyi anlamakta zorlandığını dile getiren Bilal Temiz, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bölge Sağlık Kurulu denen heyet beni hiç görmedi bile. Hastanenin raporu da ortayken neye göre 'yüzde 60 sağlamsın' diyorlar. İstedikleri sağlık heyetinin karşısına çıkmaya hazırım. Eğer ben sağlıklıysam boynum kıldan ince, değilsem devletin tanıdığı sosyal hakkımı istiyorum."

    Ailesinin geçimini temin için çalışmak istediğini, ancak hastalığı nedeniyle buna gücünün yetmediğini söyleyen Temiz, kimseden merhamet dilenmediğinin altını çizdi. Temiz, solunum sıkıntısından dolayı bir katı bile çıkmakta zorlandığına dikkat çekti. Eşinin de bel fıtığı ameliyatı olduğunu belirten yaşlı adam, tutunacak bir dalının kalmadığını ifade etti. Yakınlarının yardımıyla geçindiğini anlatan Temiz, SGK’nın kararına itiraz ettiğini ve gelecek sonucu beklediğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar