Hastane bahçesi önüne çadır kurmaya yeltenen sendikacılara sert müdahale

Taşeron işçi tartışması sürerken Bursa’da görev yaptığı hastaneden işten çıkarılan taşeron işçinin göreve iadesini isteyen sendikacılara özel güvenliğin müdahalesi sert oldu. Hastane bahçesi önüne çadır kurarak haklarını arayacaklarını...

Google Haberlere Abone ol
Hastane bahçesi önüne çadır kurmaya yeltenen sendikacılara sert müdahale

Taşeron işçi tartışması sürerken Bursa’da görev yaptığı hastaneden işten çıkarılan taşeron işçinin göreve iadesini isteyen sendikacılara özel güvenliğin müdahalesi sert oldu. Hastane bahçesi önüne çadır kurarak haklarını arayacaklarını açıklayan sendikacılara polis izin vermedi. Sendikacılar çadır kurmaya teşebbüs edince bu kez polis yerine özel güvenlik eylemcilere müdahale etti. Kadın çalışanların da yerlerde sürüklendiği olaylarda darbe alan ve baygınlık geçiren kişilerin hastaneye girişlerine izin verilmeyince tepki yükseldi. Baygınlık geçiren eylemciler zorlukla hastaneye girerek tedavilerini yaptırdı.

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, taşeron firma bünyesinde çalışan Süheyla Karaba, geçtiğimiz Mart ayında İş Kanunu'nun 'hırsızlık ve görevi kötüye kullanma' gibi hususları düzenleyen 25. Maddesi kapsamında işten çıkarıldı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İş Sendikası üyeleri de Süheyla Karaba’nın yeniden işe alınması için ikinci kez bugün öğle saatlerinde Şevket Yılmaz Eğitim ve araştırma Hastanesi’nin önüne geldi. Yapılacak basın açıklamasının ardından çadır kurarak, arkadaşlarının yeniden işe alınıncaya kadar hastane önünde bekleyeceklerini söyleyen sendika üyesi işçilere polis izin vermedi. Açıklama öncesi Bursa Emniyet Müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu polis heyeti, hastane yönetimiyle Süheyla Karaba’nın yeniden işe alınmasına yönelik bir görüşme gerçekleştirildi. Hastane yönetiminin olumsuz cevabını polis müdüründen alan eylemciler, basın açıklamasına geçti. Devrimci Sağlık İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya, DİSK Bursa Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Dev Sağlık-İş Örgütlenme uzmanı Ethem Akdoğan, Sendika İşleri Temsilcisi Yusuf Yıldırım birer açıklama yaptı. Açıklamaların ardından polisin ‘Çadırın kurulmasına izin vermeyeceğiz’ demesine rağmen eylemciler, hastane bahçesine çadır kurmak istedi.

"ELİMİZ SİZE KALKMAZ DEDİLER YERLERDE SÜRÜKLEDİLER"

Çadırın bulunduğu çuvalları ellerine alan işçilere hastanede birlikte görev yaptıkları taşeron firma bünyesindeki özel güvenlikçiler müdahale etti. Sendikacıların ‘Sizler, bizim arkadaşımızsınız, elimiz size kalkmaz, bırakın çadırı kuralım’ dedikleri özel güvenlikçiler de ‘bizim elimiz de size kalkmaz’ dedi. Sendikacı Ethem Akdoğan, özel güvenlikçilere hitaben, "Siz, madende ölen arkadaşlarımız gibi asgari ücretle çalışıyorsunuz. Yarın Süheyla gibi işten atılmayacağınızın garantisi yok. Arkanızda bulunanlara sesleniyorum, size değil. Sizler birer işçisiniz, size elimiz kalkmaz” dedi. Ancak ortalık bir anda karıştı. Polis uyarı anonsuyla eylemcilere dağılmasını söylerken az sayıdaki eylemciler çadırın bulunduğu çuvallara sarılarak çadırı vermek istemedi. Özel güvenlikçiler ise çadırı işçilerin elinden almak için sert müdahale etti. Müdahale sırasında eyleme konu olan ve işten atılan Süheyla Karaba yere düşerken Ethem Akdoğan da baygınlık geçirdi. Direnen sendikacılara özel güvenlikçilerin müdahalesi oldukça sert oldu. Çadırı vermemek için direnen işçilere tekmelerle saldıran özel güvenlikçilerin müdahalesi kameralar tarafından an be an görüntülendi. Olaylar sırasında Ethem Akdoğan baygınlık geçirdi. Akdoğan’ın yardımına koşan arkadaşları, Akdoğan’ı hastaneye sokmak istedi. Ancak polis ve özel güvenlikçiler buna izin vermedi. Tepkilerin artması üzerine polis iki kişi nezaretinde Akdoğan’ın hastaneye sokulmasına izin verdi. Olaylarda darp alarak hafif şekilde yaralanan Zafer Algül, Aydın Nadir için de 112 Acil Servis Ambulansı çağırdı. Eylemciler, hastanenin hemen önünde olduklarını, ambulansta tedavi olmak istemediklerini söyledi. Hastane önüne çağrılan ambulans boş dönerken Aydın Nadir, hastaneye iki arkadaşı nezaretinde girebildi. Müdahale sonrası tepkilerini dile getiren eylemciler önümüzdeki günlerde hastane önüne gelerek, arkadaşlarının işe alınıncaya kadar çadırı kuracaklarını söylediler.

"BENİM GİBİ TAŞERON ARKADAŞLAR BİZE MÜDAHELE ETTİ"

Müdahaleler sırasında yerde bir süre sürüklenen Süheyla Karaba yaşadıklarını gazetecilere anlattı. Eşinin cezaevinde olduğunu ve 2 çocuğunun bulunduğunu belirten Karaba şunları söyledi: "20 Mart’ta işten çıkarıldım. Bir telefon görüşmesiyle işten çıkarıldığım söylendi. Resmi belgede ‘hırsızlık’ gibi maddelerin bulunduğu 25’inci madde gereği işten çıkarıldığım belirtilmiş. Hakkımı aramaya çalıştım, az önce gördüğüz gibi denedim. Yoğun bakımda çalışıyordum, çok rahatsız olduğum bir gün 1-2 saat uyumuşum. Bundan dolayı tutanak tutuldu. Bundan dolayı işten çıkarıldığım söylenmişti. Ancak resmi belgede hırsızlıktan dolayı işten atıldığım belirtildi. Beni, özel bir hastaneden aradılar, hasta bakıcı olarak işe girebileceğimi söylediler. Çünkü itibarımın iadesini istiyorum önce burada. Avukatımla görüştüm. Sicilime işleyecek maddeyi temizleselerdi kabul edecektim ama onu temizlemediler. Dün çadır kurmak için izin almıştık. Ama bugün müdahale ettiler. Her türlü hukuksal yolu da denedik. Basın açıklamamızı yaptık. Çok tuhaf olan şuydu; çadır kurmaya kalktığımızda polis müdürünün işaretiyle yıllardır birlikte çalıştığım güvenlikçi arkadaşlarım üzerimize saldırdılar. Bu, bana tuhaf geldi. 8 senedir cezaevinde eşim. Yıllardır tek başıma mücadele ediyorum. Kiradayım, ne durumda olduğumu ben biliyorum ama mücadeleyi bırakmayacağım, adımı temizleyecekler. 9 kişinin öldüğü yangında da buradaydım. Nasıl çalıştığımı herkes bilir. Mücadeleye sonuna kadar devam edeceğim, haklı olduğumu ilan edeceklerine kadar buradayım, sendikam da arkamda. Dehşete kapıldım, ama özel güvenlikçiler de benim gibi taşeron. Yine de şaşırdım. Çadır onlar da kaldı."

Olayların ardından sendika üyeleri bir süre hastane önünde oturma eylemi yaptı.

CİHAN

Yorumlar