Hastaların ilk tercihi devlet hastaneleri

Türkiye’de hastalanan vatandaşlar öncelikle devlet hastanelerini tercih ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hazırladığı 2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, ülke genelinde bireylerin hastalandığında ilk başvurduğu...

Google Haberlere Abone ol
Hastaların ilk tercihi devlet hastaneleri

Türkiye’de hastalanan vatandaşlar öncelikle devlet hastanelerini tercih ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hazırladığı 2013 Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, ülke genelinde bireylerin hastalandığında ilk başvurduğu sağlık kuruluşu yüzde 50,2 ile devlet hastaneleri. İkinci sırada yüzde 35,5 ile aile hekimleri veya aile sağlık merkezleri geliyor. Özel hastane oranı ise yüzde 10,6.

Hastalandığında ilk olarak devlet hastanelerine başvuran kişilerin en yüksek oranda olduğu il yüzde 97,9 ile Hakkari. En düşük oranda olduğu ile yüzde 35,2 ile Adana. Aile hekimine gidenlerin en yüksek oranda olduğu il yüzde 49,5 ile Denizli, en düşük olduğu il yüzde 1,7 ile Hakkari.

Özel hastanelere ilk başvuru yapanların yüksek olduğu il yüzde 38,4 ile Batman. En düşük olduğu il ise yüzde 0,3 ile Hakkari. Araştırmaya katılanlar devlet hastanelerini tercih etmelerindeki en yüksek neden olarak yüzde 33,3 ile zorunluluk ve yüzde 30,4 ile hastanenin bulundukları yere yakın olmasını gösterdi. Aile hekimi veya aile sağlık merkezlerinin tercih edilmesindeki en yüksek neden yüzde 46,9 ile kişinin bulunduğu yere yakın olması olarak açıklandı. Özel hastaneleri tercih etme nedeni ise yüzde 58,8 ile verilen hizmetten duyulan memnuniyet olarak kayıtlara geçti.

CİHAN

Yorumlar