Haşim Kılıç: Yanlışlar, taraf olmanın güçlendirdiği inatçılıkla savunuluyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, toplumda kaygı verici bir kutuplaşmaya bağlı gerginliğin olduğunu ifade ederek, ''Yaşanan gerilim insanlarımızı taraf olmaya zorlamakta, söylenenler yanlış da olsa, taraf olmanın güçlendirdiği inatçılıkla düşü.

Google Haberlere Abone ol
Haşim Kılıç: Yanlışlar, taraf olmanın güçlendirdiği inatçılıkla savunuluyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, toplumda kaygı verici bir kutuplaşmaya bağlı gerginliğin olduğunu ifade ederek, ''Yaşanan gerilim insanlarımızı taraf olmaya zorlamakta, söylenenler yanlış da olsa, taraf olmanın güçlendirdiği inatçılıkla düşünceler savunulmaya çalışılmaktadır.'' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bireysel başvuru konusunda yaptığı değerlendirmede ‘‘Son yıllarda yargı alanında yaşananların toplumda yarattığı güvensizlik ve olumsuzluklar, Anayasa Mahkemesinin adeta bir temyiz makamı gibi algılanmasına yol açmış, umut haline gelen bireysel başvuru yolunu kullananların sayısı çok büyük rakamlara ulaşmıştır. Esasen tutuksuz yargılanmanın kural, tutuklamanın istisna olduğu bir sistem yerine, uzun tutukluluğun asıl, tutuksuz yargılanmanın ise istisna olduğu bir yargı sürecini yaşıyoruz. Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların % 70’inin adil yargılanma konusundaki şikâyetler olduğu gözetildiğinde, yargı organlarımızın topluma sunduğu adaletin hangi düzeyde olduğunu sorgulamak zorundayız.’’ ifadelerine yer verdi.

''YAŞANAN GERİLİM İNSANLARI TARAF OLMAYA ZORLUYOR''

Amaçlarının, idarenin ve yargı organlarının sebep olduğu hak ihlallerini incelerken, temel hak ve özgürlüklerle ilgili evrensel standartların ülkemizde benimsenmesini sağlamak suretiyle Anayasa Mahkemesinin “etkin bir denetim” yaptığı inancını topluma yerleştirmek olduğunu kaydeden Kılıç, ''Son yıllarda birey ve toplum olarak, yaşanan sorunlarla ilgili en masum çözüm önerilerini, düşünce ve görüşleri derhal siyasi bir süzgeçten geçirdikten sonra kabul veya reddeder hale geldik. Bu yaklaşım toplumun aşırı siyasallaşmasına, kutuplaşmasına ve kaygı verici bir gerilimin yaşanmasına yol açıyor. Yaşanan gerilim insanlarımızı taraf olmaya zorlamakta, söylenenler yanlış da olsa, taraf olmanın güçlendirdiği inatçılıkla düşünceler savunulmaya çalışılmaktadır. Sorunlara veya önerilen çözümlere tepkisel tavırlarla meydan okumak, taraftar bağlılığını güçlendirmekte ise de insanların biraraya gelme, diyalog ve uzlaşma iradelerini zayıflatmaktadır.'' şeklinde konuştu.

''YAŞANAN GERİLİM, DUYGUSAL BİR KOPUŞA YOL AÇTI''

Yaşanan gerilimlere kim sebep olursa olsun, bu ortamda gelişen kin ve nefret söyleminin farklı düşünce ve inanç sahipleri arasında “duygusal bir kopuş”a yol açtığığını ifade eden Haşim Kılıç, ''Kalp ve gönül dünyasını ilgilendiren bu duygulardaki ayrışmaların, birlikte yaşama irademiz üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu olumsuz sonuçlar siyaset, kültür, inanç, sanat, spor ve buna benzer etkinliklerde, farklı kesimlerin bir arada yaşamaları için gerekli olan ‘buluşma alanlarını’ yok etmektedir.'' dedi.
CİHAN

Yorumlar