'Harp Tarihi Müzesi projesinde iptal söz konusu değil'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl içerisinde hizmete açmayı planladığı ancak ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan Erzurum Topdağı'ndaki Mecidiye Tabyası'nın bulunduğu alandaki Harp Tarih Müzesi projesi, TBMM Milli Saraylar Başkanlığı'na...

Google Haberlere Abone ol
'Harp Tarihi Müzesi projesinde iptal söz konusu değil'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl içerisinde hizmete açmayı planladığı ancak ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalan Erzurum Topdağı'ndaki Mecidiye Tabyası'nın bulunduğu alandaki Harp Tarih Müzesi projesi, TBMM Milli Saraylar Başkanlığı'na devredildi. Yaşanan teknik sorunlara rağmen Harp Tarihi Müzesi'nin gecikmeli olsa da projeye bağlı olarak tamamlanıp hizmete açılacağı belirtildi.

Büyükşehir Belediyeler Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle Erzurum İl Özel İdaresi lağvedildi. İl Özel İdaresi üzerinden Harp Tarih Müzesi projesine gönderilen 960 bin liralık ödenek hesapla bloke edildi. Erzurum Valiliği, Harp Tarihi Müzesi'nin Milli Saraylar'a devri için protokol imzaladı. 2011 yılında proje ihalesi yapılan müzenin, 2014 yılında hizmete açılması planlanmıştı. Yetersiz ödenekler ve İl Özel İdaresi'nin lağvedilmesiyle Harp Tarihi Müzesi projesi sürüncemeye bırakıldı. Harp Tarihi Müzesi'nin bulunduğu 20 dönüm alan 2009 yılında Milli Park ilan edilmişti. Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilen Mecidiye Tabyası, İl Özel İdaresi'nin 30 Mart'ta lağvedilmesiyle ortada kaldı. Vali Ahmet Altıparmak'ın girişimleriyle Mecidiye Tabyası önceki gün TBMM Milli Saraylar Başkanlığı'na tahsis edildi.

Yaşanan teknik sorunlara rağmen Harp Tarihi Müzesi'nin gecikmeli olsa da projeye bağlı olarak tamamlanıp hizmete açılacağına vurgu yapan Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı, Harp Tarihi Müzesi'nin açılılacağını ve iptalinin söz konusu olmadığını açıkladı. Yamlı, Mecidiye Tabyası'nın Milli Saraylar Başkanlığı'na tahsisisi ile ödenek sıkıntısının ortadan kalkacağını kaydetti. Yaşanan teknik sorunlara rağmen Harp Tarihi Müzesi'nin gecikmeli olsa da projeye bağlı olarak tamamlanıp hizmete açılacağına vurgu yapan Vali Yardımcısı, "İl Özel İdaresi'nin kapanmasıyla Harp Tarihi Müzesi için gönderilen ödenek, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi'ne aktarıldı. Tarihi tabyanın Milli Saraylar'a devri ve tahsis işlemi tamamlandı. Tarihi konularda daha hassas olan Milli Saraylar güçlü ödenekler ile Harp Tarihi Müzesi'nin ihalelelirin hızla yaparak bu tarihi mekanı şehrimiz ve ülkemiz turizmine kazandıracaktır. Projenin iptal edilmesi, ertelenmesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

Harp Tarihi Müzesi projesinin hayata geçirilmesiyle, söz konumu mekanda, Erzurum'un tarihsel dönemler anlatılacak. Erzurum'un bilinen en eski geçmişinden, 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi dönemine kadarki dönem ile Ermeni mezaliminin yaşandığı yıllar Harp Tarihi Müzesi'nde panaromik sergilenecek. Müzede Erzurum'un kadın savaş kahramanı Nene Hatun da ön plana çıkartılacak.

MECİDİYE TABYASI

Mecidiye Tabyası, Erzurum şehir merkezinin doğusundaki 2042 metre rakımlı Top Dağı'nın kuzey ucunda bulunuyor. Tabya, doğudaki Yanıkdere ile kuzeydeki Gürcü Boğazı'ndan gelecek düşmanı durdurmak maksadıyla Osmanlı döneminde Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum Valisi Zarif Mustafa Paşa'ya yaptırılmış. Tabya topçuluk alanında o zamana kadar görülen gelişmeler dikkate alınarak üzeri toprak ve kalın taş duvarlar ile inşa edilmiş. CİHAN

Yorumlar