Harita mühendisinden uyarı: GPS cihazı ile tarla ölçtürüp zarara girmeyin

Harita Kadastro Mühendisi Hakan Aytünür, Bafra Ovası'nda köylülerin üretmiş olduğu karpuz, kavun, lahana gibi ürünleri komisyonculara satarken tarlanın yüzölçümüne göre pazarlık yapıldığını dile getirerek, tarla yüzölçümünün yön bulma cihazı GPS yerine k.

Google Haberlere Abone ol
Harita mühendisinden uyarı: GPS cihazı ile tarla ölçtürüp zarara girmeyin

Harita Kadastro Mühendisi Hakan Aytünür, Bafra Ovası'nda köylülerin üretmiş olduğu karpuz, kavun, lahana gibi ürünleri komisyonculara satarken tarlanın yüzölçümüne göre pazarlık yapıldığını dile getirerek, tarla yüzölçümünün yön bulma cihazı GPS yerine konunun uzmanı harita kadastro mühendislerine yaptırmalarını tavsiye etti.

Mühendis Aytünür, Bafra Sebze ve Meyve Hali'ndeki komisyoncuları tarla ölçümü konusunda uyardı. Tapu ticaret kredisinden istifade edilmesi için tarlaların el tipi GPS cihazları ile ölçüldüğünü, bunların da tarla ölçümünde hassas cihazlar olmadığını belirten Aytünür, "Bu cihazlar ölçüm amaçlı değil sadece, yer konum belirlemek amaçlı cihazlardır. Tabi onlar bu cihazlarla alan hesabı yaptıkları zaman, bu yaptıkları alan hesabı örneğin 10 dönümlük bir arazide, artı eksi bir iki dönüm fark ettirir. Yani, arazi 11 dönüm de olur 9 dönüm de olur. Yani tarlada ürün dönüme bin liraya sattığı zaman eksi olduğunda, üretici bin lira zarar eder. Veya onlar fazla ölçtükleri zaman bin lira alıcı daha fazla para öder. Dolayısıyla, bir şekilde kul hakkına girmiş oluyorlar. Arazi ölçümü konusunda Bafra’da 2-3 tane büro var. Bizim şu an son teknolojiyle ölçüm yaptığımız cihazlarımız var. Milimetre hassasiyetinde ölçüm yapıyor. Millimetre hassasiyetinde de alan değeri veriyor. Ben bu konuda herkesi uyarıyorum. Ürün konusunda araziyi kabala satarken, onlara itibar etmesinler. Bafra Sebze ve Meyve Hali'ndeki komisyoncular bu yaptıkları ile hem kendilerini kandırıyorlar, hem kul hakkına giriyorlar.” uyarısında bulundu. Aytünür, aldatan veya aldatılan konumuna düşmek istemeyen vatandaşın, ölçümlerini harita mühendislerine yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar