Harçlıklarını salep toplayarak çıkarıyorlar

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde çocuklar harçlıklarını salep bitkisi satarak çıkartıyor. Salep bitkisi, dondurma yapımında ve dondurma mayası olarak biliniyor.     Sabah erken saatlerde kalkarak yayla...

Google Haberlere Abone ol
Harçlıklarını salep toplayarak çıkarıyorlar

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Altınova beldesinde çocuklar harçlıklarını salep bitkisi satarak çıkartıyor. Salep bitkisi, dondurma yapımında ve dondurma mayası olarak biliniyor.

    Sabah erken saatlerde kalkarak yayla ve ovada salep bitkisi toplamaya çıkan çocuklar, günde 2-3 kilo salep topladıklarını ve bu bitkiden dondurma yapıldığını belirtti. Salepin kilosunu 6 liradan bakkala sattıklarını belirten çocuklar, bakkalın bu bitkileri çevre illerden gelen toptancılara, toptancılarında bunu dondurma imalatı yapan firmalara sattığını kaydetti.

    Günde yaklaşık 2 ile 4 kilo arası salep bitkisi topladığını ifade eden Yakup Calp(14), "Salep toplamak için sabah erken saatlerde yaylaya gidip salep topluyorum. Günlük bazen 2 bazen 3 kilo toplayabiliyorum. Topladığım salebi kilosu 6 liradan belde bakkalına satıyorum." dedi.

    Salep bitkisi toplamak için hafta sonunun çoğunu yaylada geçirdiğini dile getiren Kenan Kızılaslan (16) ise topladıklarını bakkala sattığını ifade etti. Çocukların topladığı salep bitkisini toptancılara sattığını dile getiren belde bakkalı işletmecisi, "Haftalık topladığım salep bitkisini toptancılara satıyoruz. Toptancılar bu bitkileri dondurma imalatı yapan firmalara satıyorlar. Biz de çocuklar da çok az para kazanarak bu işi yapıyoruz. Bu işten daha fazla gelir etmek ve beldeye katkıda bulunması için, işi bilenlerin bu çocuklara daha fazla para kazanmasını sağlaması gerekir." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar