Harabeye dönen tarihî cami yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Çanakkale’nin Çınarlı köyünde bulunan ve harabeye dönen tarihî cami tehlike saçıyor. Tarihî eser olduğu için tamir edemeyen köylüler, bir an önce yıkılmasını ya da onarılmasını istiyor. Çınarlı'da bulunan asırlık caminin ihtiyaca...

Google Haberlere Abone ol
Harabeye dönen tarihî cami yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Çanakkale’nin Çınarlı köyünde bulunan ve harabeye dönen tarihî cami tehlike saçıyor. Tarihî eser olduğu için tamir edemeyen köylüler, bir an önce yıkılmasını ya da onarılmasını istiyor.

Çınarlı'da bulunan asırlık caminin ihtiyaca cevap vermemesi üzerine yanına, 26 yıl önce yeni bir cami yapıldı. Eski cami de yıkılarak, yerine şadırvan yapılmak istendi. Bu aşamada 1988 yılında, korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi. Bunun üzerine kendi haline terkedildi. Zamanla yıpranmaya başlayan duvarları, minaresi ve çatısı çökmeye başladı. Köyün meydanında bulunan tarihî camiden düşen taşlar, gelip geçenleri tehdit ediyor. Kimsenin zarar görmemesi için çevresi tel örgüyle çevrildi.

Çınarlı Köyü Muhtarı Hulki Sezer, yaptığı açıklamada yıkım müracaatı yapıldığında eski caminin tescillenerek koruma altına alındığını söyledi. Sezer, "Artık yıkılması mümkün değil ancak bu şekilde de tehlike oluşturuyor. Bir an evvel restore edilmesini bekliyoruz." dedi. Köylülerden 74 yaşındaki Sami Bozkurt ise çocukluğundan bu yana tarihî camide ibadet ettiğini, yeni cami yapılınca eskisinin kullanılmamaya başladığını belirterek, "Buranın ya restore edilmesini ya da yıkılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada girişimler sonucu Çanakkale İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü, cami için restorasyon projesi hazırlayıp gönderdi. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onayına sunulan projenin maliyet hesaplaması ve ardından ihalesi yapılıp restorasyona başlanacağı bildirildi. Restorasyonun ardından ise asırlık caminin müze olarak kullanılacağı bildirildi. CİHAN

Yorumlar