Harabe sinagog ihya edildi

Edirne’de harabe halindeki Türkiye’nin en büyük sinagogunda başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. 2010 yılında yapılan ihale ile başlatılan çalışmalar 3 yıldan bu yana devam ediyor. Sona yaklaşılan restorasyon çalışmasıyla...

Google Haberlere Abone ol
Harabe sinagog ihya edildi

Edirne’de harabe halindeki Türkiye’nin en büyük sinagogunda başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. 2010 yılında yapılan ihale ile başlatılan çalışmalar 3 yıldan bu yana devam ediyor. Sona yaklaşılan restorasyon çalışmasıyla Büyük Sinagog aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırıldı.

İspanya ve Portekiz’de yaşayan Yahudiler, 15. yüzyılın sonralarına doğru büyük zulümlere maruz kaldı. Zulümden kaçan binlerce Yahudi 1492 yılında II. Bayezid’in çıkardığı fermanla Osmanlı topraklarına kabul edildi. Akın akın Osmanlı topraklarına gelen Yahudiler İzmir, Selanik ve Edirne başta olmak üzere farklı bölgelere yerleştirildi. Osmanlı hakimiyeti altında yüzyıllar boyunca huzur ve güven içerisinde yaşamını sürdüren Yahudilerin Edirne’ye gelen bölümü Kaleiçi bölgesine yerleştirildi. Zaman içerisinde sayıları 20 bine ulaşan Yahudiler, burada 13 tane farklı büyüklükte sinagog inşa etti.

Yıllarca ibadet ve dini merasimlerini yapıldığı sinagoglar, 1903 yılında meydana gelen büyük Edirne yangınında tahrip oldu. İbadethaneleri yok olan Yahudiler için dönemin hükümdarı tarafından çıkartılan fermanla, 1906 yılında Avrupa’nın ikinci büyük sinagogu inşa edildi. Ancak sonraki yıllarda savaşlar ve gelişmeler üzerine Edirne’deki Yahudiler göç etmeye başladı. Yahudi cemaatinin şehirden ayrılmasından sonra Büyük Sinagog kaderine terk edildi.

Zaman içerisinde yıkılan Sinagog’un yeniden ihya edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü bir çalışma başlattı. 2010 yılında yapılan ihale ile başlatılan çalışmalar 3 yıldan bu yana devam ediyor. Sona yaklaşılan restorasyon çalışmasıyla Büyük Sinagog aslına uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldırıldı. Edirne’deki büyük Sinagogun, Türkiye’deki Musevi cemaatiyle yapılacak görüşmelerin ardından bir kültür merkezi olarak kullanılması hedefleniyor.

Vakıflar Haftası nedeniyle Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, restorasyon çalışmalarının devam ettiği Büyük Sinagog’da incelemelerde bulundu. Edirne’deki en önemli restorasyonlardan birisi yaptıklarını belirten Güneren, “Sinagogun idari ve müştemilat bölümleri var. Çalışmalarda son aşamaya geldik. 4 ay sonra burayı tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.

Sinagogun çok ince ve özellikli bir yapı olduğunu vurgulayan Güneren, “Özellikli bir işçilik yapıldı. Ciddi kalem işleri var. Zemin döşemeleri çok özellikli olacak. Burayı yapmak önemli ancak verilecek fonksiyon çok daha önemli. Fonksiyon verilirken, Musevi cemaatinin de görüşleri alınmak suretiyle Edirne için faydalı bir fonksiyon verme niyetindeyiz.” diye konuştu.

Birçok sinagogun yıkılmasının ardından, 1900’lü yılların başında bu Sinagog’un yapıldığını hatırlatan Güneren, bütün Musevi cemaatine hitap edilmesi için bu büyüklükte inşa edildiğini ifade etti. Bu sinagogun Avrupa’da örneklerinin çok az olduğunu dile getiren Vakıflar Bölge Müdürü, “Avrupa’da ikinci ya da üçüncü büyük sinagog diyebiliriz burası için. Fakat zamanla yıpranıyor, cemaat de azalınca yıkılıyor. Ve çok metruk haldeyken Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmaya başlanıyor.” açıklamasını yaptı.

CİHAN

Yorumlar