Hanefi Avcı'nın 'Milli Damar' iddiaları asılsız çıktı

Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından Hanefi Avcı'nın 'Milli Damar' iddiaları üzerine yapılan soruşturmada takipsizlik verildi

Google Haberlere Abone ol
Hanefi Avcı'nın 'Milli Damar' iddiaları asılsız çıktı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Hanefi Avcı’nın iddia ettiği “Milli Damar” örgütü ile ilgili soruşturmayı tamamlayarak, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı geçtiğimiz aylarda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, Emniyet içinde 'Milli Damar Grubu' isimli suç örgütünün olduğunu, 'Paralel Yapı'yı taklit ettiğini öne sürmüştü. Avcı'nın suç duyurusu üzerine Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturması Bürosunca soruşturma başlatıldı.

DELİLLENDİREMEDİ

Yeni Şafak'ın haberine göre soruşturma kapsamında Avcı, 'müşteki' sıfatıyla savcıya ifade verdi. Ancak Avcı, iddia ettiği bu örgüte ilişkin savcıya hiçbir somut bilgi veremedi. Söz konusu örgütün amaçları doğrultusunda hedefine koyduğu kişileri tasfiye etmek, etkisiz hale getirmek için asılsız ihbar ve suç uydurma metotlarını kullandığını iddia eden Avcı, bunu delillendiremediği gibi topu tanık olarak gösterdiği isimlere attı.

SAVCIYA İFADE VERDİ

Avcı, geçtiğimiz günlerde avukatı Fidel Okan aracılığıyla, 'iddia ettiği bir örgüt'le ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Örgütün yönetici ve üyeleri, yapısı, işleyişi ve amaçlarını anlatan 7 sayfalık bir dilekçenin ardından Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturması Bürosunca soruşturma başlatıldı. Soruşturma savcısı, emniyette ifade vermeyeceğini bildiren Avcı'yı 'müşteki' olarak ifadeye çağırdı. Dün Ankara Adliyesi'ne gelen Avcı, savcıya ifade verdi.

İSİMLERİ YAZDI AMA AÇIKLAYAMADI

Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Avcı, kafasından uydurduğu örgütün yönetici ve üyelerini listeleyerek suç duyurusuyla birlikte savcıya sundu. Avcı, suç duyurusu dilekçesinde yönetici olduklarını iddia ettiği isimleri “Celal Ayhan, Alper Tan, Engin Dinç, Eyüp Kınacı, Ramazan Bal, Furkan Torlak, Hakan Arıkan, Bülent Kantar, Koray Öner, Cihangir Ulusoy, Bilge Kanaksay, Hakan Keskin, Ahmet Kandemir, Murat Ayasıl, Hüseyin Dilek, Nihat Demirbüken, Talip Tuncer, Mustafa Gülcü, Çetin Acar, soruşturma derinleştiğinde örgütün yargıdaki hakim ve savcı sıfatına sahip yöneticileri, Kanal A'da çalışan isimleri bilinmeyen yöneticiler" olarak sıraladı. Soruşturmaya bakan Savcı, Avcı'ya 'uydurduğu örgütle ilgili olarak bilgileri nasıl tespit ettiğini ve bu isimleri nasıl temin ettiğini' sordu. Ancak Avcı, savcının bu sorularına hiçbir somut açıklama yapamadı.

TOPU TANIKLARA ATTI

Suç duyurusu dilekçesinde, “söz konusu örgütün amaçları doğrultusunda hedefine koyduğu kişileri tasfiye etmek, etkisiz hale getirmek için asılsız ihbar ve suç uydurma metotlarını kullandığını" iddia eden Avcı, savcının “Delillerin nedir?" sorusu karşısında ise topu gösterdiği tanıklara attı. Avcı'nın “Emniyet kökenli tanıklara veya tanıkların gösterecekleri diğer emniyet kökenli tanıklara sorular sorulması soruşturmaya katkı sunacak bir husustur" dediği öğrenildi. Avcı'nın aralarında yakın arkadaşı eski emniyet müdürü Emin Arslan'ın da olduğu birçok ismi tanık olarak gösterdiği ifade edildi. Avcı'nın ifadesinde de dikkat çektiği bazı tanıkların şunlar olduğu belirtildi: “KOM Daire Başkanı Orhan Özdemir, eski emniyet müdürleri Emin Arslan, Emrullah Gölcük, İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Nihat Özen, KOM Daire Başkanlığı Şube Müdürü Soner Yıldırım, BDDK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Tüzün."'Bilmiyorum' itirafıAvcı'nın ifadesinde ayrıca, “Örgüt üyelerinden bazıları Fetullah Gülen cemaatinin artıklarıdır. 2005 ve 2006 yıllarında cemaatten ayrılan kişilerden oluşmaktadır. Ancak cemaatin aktif olması nedeniyle fazla sesleri çıkmamıştır. Ben dilekçemin ekinde bu suç örgütünün yönetici ve üyelerinin bilebildiklerimin isimlerini yazdım. Bu kişilerin örgüt içerisindeki konumlarını ve yaptıkları eylemleri bizzat bilmiyorum" dediği de öğrenildi.

TANIKLAR: “BİLGİMİZ YOK"

Soruşturma kapsamında Avcı'nın topu attığı ve tanık olarak gösterdiği kişilerin ifadesine başvuruldu. Tanıklar özet olarak, “Milli damar yapılanmasıyla ilgili basında yer alan açık kaynak bilgileri dışında herhangi bir bilgimiz yok. 'Milli Damar' örgütünün olup olmadığı, varsa lideri ve üyelerinin kimler oldukları, ne tür faaliyetler yürüttükleri hususlarında bilgimiz bulunmamaktadır" dedi.

BİLGİ VE BELGEYE RASTLANILMADI

Ankara Başsavcılığı, Avcı'nın iddia ettiği örgütün araştırılması için MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı, KOM Daire Başkanlığı, İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazdı. Yapılan araştırma sonucu söz konusu kurumlar hazırladıkları raporu savcılığa gönderdi. Söz konusu tanık beyanları ile yapılan araştırma sonucu hazırlanan raporları değerlendiren savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Yapılan soruşturma sonucunda, Milli Damar isminde bir suç örgütünün olduğuna, şüphelilerin bu örgütün yöneticisi veya üyesi olduklarına dair, soyut iddia dışında kamu davası açmaya yeterli delil elde edilemediği anlaşılmakla, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi."

Yorumlar