Hanefi Avcı: Devletin naklettiği silah da olsa hukuken buna karışılamaz(1)

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, MİT'e ait TIR'ların savcı tarafından durdurulmasını doğru bulmadığını söyledi. Avcı, devletin bir yerden bir yere naklettiği şeyin silah da olsa hukuken buna karışılamayacağını öne sürdü. Avcı,...

Google Haberlere Abone ol
Hanefi Avcı: Devletin naklettiği silah da olsa hukuken buna karışılamaz(1)

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, MİT'e ait TIR'ların savcı tarafından durdurulmasını doğru bulmadığını söyledi. Avcı, devletin bir yerden bir yere naklettiği şeyin silah da olsa hukuken buna karışılamayacağını öne sürdü. Avcı, devletin, bir yerden bir yere bir şey göndermeye karar vermişse bunun suç olmayacağını iddia ederek, " Siyasi sorumluluğu olanlar 'Biz bunu yapıyoruz' diye karar almışsa, o sorumluluk ona aittir. Yanlışsa, yanlış politikanın bedelini öder. Buna itirazım yok. Ama ceza hukuku açısından buna karışamazsın. Karışırsan anarşi çıkar." ifadelerini kullandı.

Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım etmek suçundan 15 yıl 4 ay hapis cezası adıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin hakkında verdiği ihlal kararı ile Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından tahliye edilen Avcı, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Burada gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandıran Avcı, MİT'e ait TIR'ların Adana'da durdurulmasına ilişkin olarak savcının verdiği kararı yanlış bulduğunu belirtti. Avcı, "Devletin kurumları bir takım görevler yapar. Bunların bazısı yanlış olabilir. Siyaseten bu yanlış araştırılabilir , eleştirilebilir, çok şey söylenebilir. Ama devletin kurumları birbirini engelleyemez. Sağlık Müdürlüğü'nün herhangi yaptığı bir işi burada polis teşkilatı engelleyemez. O kurum yanlış çalışabilir. O kurum hatalı olabilir. Onu düzeltmek benim görevim, polisin ve adliyenin görevi değildir. Savcı suç araştırması yapar ama savcı devletin başka kurumunun görevini engelleyemez. Tereddüt edebilir, savcıya gelen ihbar ve bilgiye bakar. Orada bir tereddütü varsa devletin ilgili kurumuna sorar, valisine sorar. En zor ihtimalle, kendi Adalet Bakanı'na sorar. Bakanlık derse ki 'Bu bir devlet görevi' karışamaz. Yani 'Ben savcıyım' diye devletin kurumlarının her işine karışacağım diye böyle bir görevi yok. Herkesin görevi kanunlarla çizilmiştir. Sokaktaki belediye zabıtası ne kadar kutsalsa, savcılık da o kadar kutsaldır, polislik de, askerlik de kutsaldır. Bizim Türk toplumu bazı şeylere farklı kutsaliyet veriyor." şeklinde konuştu.

"DEVLETİN MİT'LE ORGANİZE BİR GÖREVİ OLABİLİR"

Herkesin kendi görevini bileceğini aktaran Avcı, "Devletin MİT'le organize bir görevi olabilir. Silahlı Kuvvetler ile olabilir, polisle beraber olabilir. O devlet sistemi içerisindeyse siyaseten eleştirebilirsiniz, ben de 'yanlış' diyebilirim, eleştirebilirim. Ama ona müdahale etme yetkim yok. Öyle bir gücüm de yok." diye konuştu. Avcı şöyle devam etti: "Buradaki olay, bir kamu kurumunun görevi var. İsterseniz bunu siz deyin ki TIR'larla yük taşınması. İsterseniz Sağlık Bakanı'nın görevi kabul edin. Eğer kamu kurumu görev yapıyorsa, o kamu kurumun yaptığı görev kendi yasalarına uygunsa onu kendi amirleri denetler. Suçsa o kurumlarla konuşursunuz. O kurumun başındaki insan 'Ben yapıyorum' diyorsa, hükümet 'Ben bunu yapıyorum' diyorsa, devlet yapar. Benim buna karışma yetkim yok. Çünkü devletin burada herhangi bir malzemeyi, bu aklınıza gelebilecek yiyecek de olabilir, telsiz telefon da olabilir, silah da olabilir. Bir yerden bir yere naklediyorsa buna hukuken karışamazsınız." Avcı, devletin, bir yerden bir yere bir şey göndermeye karar vermişse bunun suç olmayacağını iddia ederek, " Siyasi sorumluluğu olanlar 'Biz bunu yapıyoruz' diye karar almışsa, o sorumluluk ona aittir. Yanlışsa, yanlış politikanın bedelini öder. Buna itirazım yok. Ama ceza hukuku açısından buna karışamazsın. Karışırsan anarşi çıkar." ifadelerini kullandı.

"ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN KALDIRILMASI KONUSUNDA GEÇ KALINDI"

Özel yetkili mahkemelerin son bulması noktasında geç kalındığını anlatan Avcı, "Ben özel yetkili mahkemelerin kurulması gerektiği konusunda bu hükümeti en çok zorlayan biriyim. Türkiye terörle uğraşıyor, uyuşturucuyla uğraşıyor. ciddi güvenlik sorunları vardır. Burada uzman, biraz yetkileri artırılmış, bölgesel bakan bir özel yetkili mahkeme olması gerektiği konusunda uğraştım ve gayret gösterdim KOM daire başkanlığım zamanında. Ama bizim düşüncemiz farklı, bugün ortaya çıkan realite farklı." açıklamasını yaptı.

Avcı, MİT'e sınırsız yetki verilmesi konusuyla ilgili olarak da "Bütün kurumlara yetkinin fazla verilmesi yanlıştır. Demokrasi, hukuk, standartları var. Dünyayı biz yeni keşfetmiyoruz. Batılı devletler var, ülkeler var. Halkın hizmeti bir takım yetkilerin verilmesi normal. Ama bunu aşıyorsa, elbette normal değil. Akıl var mantık var." dedi.

Avcı'ya konuşmasının ardından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, bakır işleme pilavlık hediye etti. CİHAN

Yorumlar