Hamm Belediyesi’nin iftar sofrasında aynı dil değil aynı duygular paylaşıldı

Almanya'da Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann’ın himayesinde gerçekleşen ve 2005 yılından beri aralıksız devam eden iftar çadırı geleneği, bu yılda farklı din ve kültürleri aynı masa etrafında topladı. İftarın...

Google Haberlere Abone ol
Hamm Belediyesi’nin iftar sofrasında aynı dil değil aynı duygular paylaşıldı

Almanya'da Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann’ın himayesinde gerçekleşen ve 2005 yılından beri aralıksız devam eden iftar çadırı geleneği, bu yılda farklı din ve kültürleri aynı masa etrafında topladı. İftarın geç vakit olması dolayısıyla son dört yıldır Başkent Düğün Sarayı’na taşınan iftara her yıl olduğu gibi bu yılda çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti. İftar yemeğine ev sahipliği yapan Petermann’ın davetine son yedi yıldır çadıra maddi manevi katkı sağlayan kardeş şehir Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın yanı sıra Bağcılar Belediyesi ve Seferihisar Belediyesinden yetkililer, Essen Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Ahmet Davaz, Bosna Hersek Frankfurt Konsolusu, Hamm Belediye Meclis Üyeleri, Hamm Uyum Meclis üyeleri, Sosyal Entegrasyon Dairesi Başkanı Wolfgang Müller, Hamm’da hizmet veren Müslüman cemaatlerin imam ve dernek yetkililerinin yanı sıra çok sayıda Türk ve Alman davetli iftarda hazır bulundu.

İftar öncesi İslam dini ve Ramazan hakkında davetlilere Almanca bilgi verildi. Hamm Anakent Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann, uzun yıllar Türkiye’nin farklı illeri ile ortak projeler yaptıklarını ve Türkiye dostu olduğunu söyledi. Ramazan ayının tüm dünyada olduğu gibi Hamm’da da kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının en üst seviyede yaşandığını dile getiren Petermann, “ İslam dini Hamm şehrinde yaşanıyor ve yaşanmaya devam edecektir. Hepimiz bir Allah’a inanıyoruz. Bu hoşgörü Hamm için bir şanstır.” şeklinde konuştu. Katolik olduğunun altını çizen Petermann, “Tüm dinlere saygı duyuyor ve saygı ile eğiliyorum. Herkesin ait olduğu dinini yaşaması en tabii hakkıdır. Önümüzde birlikte aşılacak çok yol var.

Bu yol sadece yerel yönetimin yapacağı işler değil, herkesin yardımına ihtiyacımız var. Kentimizde farklı din ve ırktan insanlar olabilir ama burada hepimizin ortak paydası Hammlı olmamızdır.” dedi. İslam’ın Hamm kentinin bir parçası olduğunu ve böyle devam edeceğini sözlerine ekledi. “Yedi yıl önce başlayan kardeşlik ve dostluğumuzun devam ediyor olması ve bizleri bu iftar sofrasında buluşturmasına vesile olan ve bu gecenin mimarı Hamm Anakent Belediye Başkanı sevgili dostum Thomas Hunsteger Petermann’a teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasına başlayan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “ Bugün buradaki birliktelik güçlü bir Türkiye ve güçlü bir Almanya tablosunu göstermektedir. Dünya da bunca savaş ve kavganın yaşandığı bir ortamda bu tablodaki hoşgörüyü herkesin görmesi gerekir.

İki kardeş kentin kardeşliğini bu iftar programı bir kez daha göstermiştir. Emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi. Essen Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Ahmet Davaz ise bu iftar vesilesi ile bir araya gelen kardeş kent yetkililerinin gösterdikleri hassasiyet ve dostluklarından dolayı iki kent yetkililerine teşekkür etti. Konuşmaların ardından İstanbul’dan gelen Engelli Müzik grubu ise ilahiler okudu, sema gösterisi yaptı. CİHAN

Yorumlar