'Hamile kadınlar için egzersiz, krampları ve kaslardaki gerginliği azaltır'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yard. Doç.

Google Haberlere Abone ol
'Hamile kadınlar için egzersiz, krampları ve kaslardaki gerginliği azaltır'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Yard. Doç. Dr. Burcu Önal, "Hamile kadınlar için egzersiz, fiziksel ve duygusal açıdan son derece faydalı olan ve krampları, kaslardaki gerginliği en aza indiren bir yöntemdir. Hamilelik sırasında egzersiz dolaşımı hızlandırır. Böylece bacaklarda ve ayaklarda görülen şişmeler ve bacaklara giren kramplar azalır." diye konuştu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Dr. Burcu Önal, egzersizlerin enerji seviyesini artırıp, uykusuzluk problemini çözdüğünü dile getirdi. Önal, "Egzersizler kadınların yorgunluk hissinden kurtulmuş yada en aza indirgemiş olmasını sağlar. Ceninin hareket etmesini sağladığından daha sağlıklı olmasına sebep olur. Araştırmalar, diyabeti olan kadınlarda yalnızca üst kolları hareket ettirmenin bile kan şekerini düşürdüğünü ve böylece diyabet semptomlarını azalttığını ortaya koymuştur." bilgisini paylaştı. Hamilelikte bazı sebeplerden dolayı egzersizleri belli bir düzeyde tutmak gerektiğini vurgulayan Önal, "Hamilelik sırasında, ceninin ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğinden dolaşım ve solunum sistemlerinin yükü artar. Metebolizma etkilenir. Normalde bu egzersizler sırasında yanması gereken yağ ve karbonhidratlar ceninin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Bunun yerine vücut, egzersiz sırasında kan şekerini yakar; düzenli egzersiz yapmak gebelik diyabeti olan kadınlar için bu sebeple faydalıdır. Ancak çok fazla egzersiz yapmak, oksijen ihtiyacını da artırabilir ve bu oksijeni ceninden çalabilir. Ağır egzersizler cenini saran plesantanın ısısını yükseltebileceği için dikkatli olunması gerekir." uyarısında bulundu. Önal, şunları aktardı:

"Egzersiz uzmanları, hamile kadınların hafta da 3-5 kez 15-20 dakika egzersiz yapmalarını ve aslında her egzersiz seansında yer alması gereken ısınma ve soğuma hareketlerini uygulamamalarını tavsiye ediyor. Ayrıca doğumu kolaylaştırmak üzere zaten gerilmiş olan bağlara zarar vermemek için esneme hareketlerinin yapılması gerektiği öne sürülüyor. Egzersiz için düzenli bir program uygulanmalıdır. Egzersiz öncesi ve sonrasında su eksikliğine sebep olmamak için bol miktarda su içilmelidir. Hamileliğin ilk 5 ayında yüzme ve hafif koşular güvenli ve faydalı olabilir, yürüyüş ise tüm hamilelik dönemi boyunca uygulanabilecek bir egzersizdir. Haftada 5 kez, üç mil yürümek sağlık açısından son derece faydalıdır. Bu yürüyüşler iyi huylu HDL kolesterolünü yükseltip psikolojik yararlar sağladıklarından kalp krizi riskini azaltırlar."
CİHAN

Yorumlar