Hamidiye Tabyası'nda kepçeler bonetlerin üzerine izinsiz çıkarılmış

Çanakkale'de bulunan Hamidiye Tabyası'ndaki bonetlerin üzerine restorasyon gerekçesiyle iş makinesi çıkarılması hakkında inceleme yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hamidiye Tabyası'nda kepçeler bonetlerin üzerine izinsiz çıkarılmış

Çanakkale'de bulunan Hamidiye Tabyası'ndaki bonetlerin üzerine restorasyon gerekçesiyle iş makinesi çıkarılması hakkında inceleme yapıldı. Yüklenici firmanın, kepçeleri bonetlerin üzerine izinsiz çıkardığı belirlenerek kanuni işlem yapılacağı açıklandı.

Sit alanı olmasına rağmen kepçelerin bonetlerin üzerine çıkarılarak çalışma yapılması üzerine vatandaşların şikayetleri ve haberlerin ardından Çanakkale Valiliği inceleme başlattı. İncelemenin ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Yüklenici firmanın izinsiz kepçe çalıştırdığı belirtilerek, gerekli kanuni işlemlerin başlatıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı anma hazırlıkları çerçevesinde Hamidiye Tabyası'nın restorasyonun yapılarak halkımızın hizmetine sunulmasına karar verilmiştir. Bu amaçla ilgili kurumlar arasında yazışmalar yapılmış, gerekli izinler alındıktan sonra restorasyon projesi, Anıtlar Kurulu'nun onayına sunulmuştur. Anıtlar Kurulu'nun iznini müteakiben Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce ihalesi yapılan restorasyon işinin denetimi ve kontrol hizmetleri, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce yürütülmektedir. Basınımıza intikal eden haberde, şantiyede çalışan kepçelerin bonetler üzerine çıkarak kazı yaptıkları ve tarihî eserlere zarar verdikleri belirtilmiştir. Bu konuya açıklık getirmek amacıyla bazı hususların kamuoyuyla paylaşılmasında fayda olduğu değerlendirilmektedir. Basında çıkan haberler ve telefon ihbarları doğrultusunda 07.04.2014 tarihinde İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü yetkililerinden oluşan bir heyet tarafından alanda incelemelerde bulunulmuştur. İnceleme neticesinde onaylı projesinde bonetlere su sızmasının önlenmesi, tonozlarda oluşan su bazlı bozulmaların engellenmesi ve yapıların dayanıklı hale getirilmesi maksadıyla bonetlerin üzerindeki toprak örtünün kaldırılarak izolasyonu sağlandıktan sonra tekrar kendi toprağıyla örtünmesi öngörülmekteyken 1, 2, 5 ve 6 no'lu bonetlerin bulunduğu alanda, yüklenici firma tarafından Koruma Kurulu'ndan izin alınmaksızın iş makineleriyle çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Elle kazı ve dolgu veya Koruma Kurulu'nun uygun göreceği iş makineleriyle yapılması gereken işlerin, yüklenici firma tarafından uygunsuz iş makineleriyle yapılması, idaremiz tarafından da tasvip edilecek bir durum değildir. Restorasyon çalışmalarının takip, denetim ve kontrolü aşamalarında gerekli hassasiyeti göstermeyen idari personelle ilgili gerekli incelemeler başlatılmış olup tabyalarda herhangi bir zarar meydana gelmemiş olsa bile izinsiz iş makinesi kullanımı dolayısıyla ilgili firma hakkında gerekli yasal işlem yapılacaktır." CİHAN

Yorumlar