Hamburg’da sokaklar sakin, söz siyasilerde

Almanya'nın Hamburg şehrinde yaklaşık çeyrek asırdır Sternschanze semtinde sol grupların işgali altında olan RoteFlora’nın boşaltılmasına karşı çıkan sol gruplarla polis arasında çıkan çatışma sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
Hamburg’da sokaklar sakin, söz siyasilerde

Almanya'nın Hamburg şehrinde yaklaşık çeyrek asırdır Sternschanze semtinde sol grupların işgali altında olan RoteFlora’nın boşaltılmasına karşı çıkan sol gruplarla polis arasında çıkan çatışma sona erdi. Ancak tartışma bu kezde siyasi partiler arasında başladı. Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann, SPD ve CDU polisinin tutumunu desteklerken, Sol Parti ve Yeşiller polisi eleştirdi.

Olaylar sonrası Yeşiller Partisi’nin İçişleri Komisyonu’nu acil toplantı yapmaya çağırması komisyonun SPD’li başkanı tarafından karşılık bulmadı.Yeşiller’den Antje Möller, yürüyüşün başından itibaren hep durdurulmak istendiğini söyledi. Möller, “Bir tarafta barış içinde protesto etmek isteyen binlerce kişi, diğer tarafta ise şiddet vardı.” dedi.

Komisyonun toplanmamasını eleştiren Möller, “Politikacıların bu olayların analizini yapmaya ve etkilerini konuşmaya zamanı yok. Konuşamadığımız olayları sadece medyanın tartışmaya açmasına sessiz kalmamalıyız.” diye konuştu. Şiddetin hiç bir zaman siyasi araç olamayacağının altını çizen Möller, mağdur olanların ve yaralanan polislerin birkaç güzel sözle Noel tatiline gönderilmelerini doğru bulmadığını söyledi.

Sol Parti’li Christiane Schneider ise olayların tırmanmasından polisin yanlış taktik uygulamasını sorumlu tuttu. Schnider, “Çatışmada her iki taraf da çok sert davrandı. Ayrıca polis tarafından acımasız gözaltılar oldu ve cop kullanıldı.” şeklinde konuştu.

Bakan Neumann ise NDR’ye yaptığı açıklamada olayların tırmanmasından dolayı hala hayretler içinde olduğunu söyledi. Neumann, “Buna rağmen polis şehir merkezini, Schanze ve St.Pauli semtlerini şiddet eylemcilerine karşı koruyabildi.” dedi. Vatandaşlara polisle dayanışma içinde olmaları çağrısında bulunan Neumann, “Polis sadece senatonun değil, politikanın ve sivil toplumunda desteğini hak ediyor.” açıklamasını yaptı.

7 binden fazla kişinin katıldığı protesto gösterilerine 3 binden fazla polis müdahale etmiş, müdahale esnasında polislerden 117’si yaralanmıştı. Olaylarda zarar gören çok sayıda polis otosu çekicilerle olay yerinden alınmış, birçok işyeri ve dükkan da zarar görmüş, çöp konteynırları ateşe verilmişti. Polisin tutukladığı protestocu sayısı ise 21 olarak bildirilmişti. CİHAN

Yorumlar