'Halsizliğin adı: bahar yorgunluğu'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Akyüz, havaların ısınması ve gün ışığının artmasının insanlar üzerinde ters etki oluşturduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Halsizliğin adı: bahar yorgunluğu'

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Akyüz, havaların ısınması ve gün ışığının artmasının insanlar üzerinde ters etki oluşturduğunu söyledi. Akyüz, "Bahar yorgunluğu hemen herkesin mevsim geçişlerinde vücut metabolizmalarındaki değişikliklerle hissedebildiği halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik hissidir." dedi.

Bahar yorgunluğunun en büyük sebebinin havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla suyun buharlaşması ve buna bağlı olarak havadaki nem miktarının ve elektrik yükünün artması olduğunu kaydeden Dahiliye Uzmanı Dr. Hikmet Akyüz, "Havadaki nem miktarının ve elektrik yükünün artmasının insan biyoritminde olumsuz etkiler oluşturur. İnsan biyoritminde oluşan bu olumsuz etkilerle birlikte kişide ortaya çıkan beslenme bozukluğu, uykusuzluk, vitamin eksikliği ve aşırı stres bahar yorgunluğunun daha da artmasına yol açar. Depresif kişilik yapısı daha da ağırlaşıp yorgunluğun daha fazla hissedilmesine sebep olur." diye konuştu. Bahar yorgunluğundan korunmak için Dr. Hikmet Akyüz, "Sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli, aşırı çalışmadan uzak durulmalı, çalışma süresinde düzenli dinlenme dönemleri olmalı, uyku düzeni iyi saptanmalı
çalışma ve dinlenme yerlerinin havalandırılmasına özen gösterilmeli, yeterli miktarda sıvı tüketilmeli, alkol, sigara ve kafeinden uzak durulmalı, düzenli ve yeterli egzersiz yapılmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Uzman Dr. Akyüz, "Düzenli egzersiz ile metabolizma hızlanır ve daha fazla enerji harcar. Bu da kalp damar ve solunum sentezinin düzenli çalışmasını artırır." diyerek, şunları kaydetti:

"Dokular için gerekli oksijen ve besin oluşumunu kolaylaştırır. Depolanmış enerjinin kullanılmasını sağlar bu da bahar yorgunluğunun hissedilmemesini veya daha az hissedilmesini sağlar. Yorgunluk, vücudumuzun fiziksel çalışmaya, psikolojik strese, uykusuzluğa verdiği fizyolojik bir cevaptır. Yorgunluk fizyolojik bir cevap olabildiği gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle yorgunluk uzun sürdüğünde mutlaka altta yatan farklı nedenler olup olmadığı araştırılmalıdır. Anemi, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, fibromiyalji, uyku bozuklukları, kronikleşmiş organ hastalıkları, depresyon gibi çok çeşitli hastalıklar uzun süreli yorgunluk hissinin nedeni olabilmektedir. Yorgunluk, uykuyu ve kişinin günlük aktivitesini bozuyor, okul veya işyerindeki performansını etkiliyorsa bahar yorgunluğu deyip geçiştirmemek gerekir."
CİHAN

Yorumlar