'Halkımızın en önemli beklentisi, facianın sorumlularından hesap sorulmasıdır'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem sonrası alınan radikal düzenlemelerin, maden sektörü için de yapılması gerektiğini belirtti. Bayraktar, "Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle...

Google Haberlere Abone ol
'Halkımızın en önemli beklentisi, facianın sorumlularından hesap sorulmasıdır'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, deprem sonrası alınan radikal düzenlemelerin, maden sektörü için de yapılması gerektiğini belirtti. Bayraktar, "Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Son felakette de ölenlerin çoğu tarımdan ayrılan çiftçilerimizdir. Topyekun üzüntüye boğulan milletimiz ve halkımızın en önemli beklentisi, facianın sorumlularından hesap sorulmasıdır. Can veren maden işçilerimizin ailelerine sahip çıkılmasıdır." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, bu yıl tarımda kuraklık, don, dolu gibi afetlerin yaşandığı bir dönemde, çiftçiye destek olmak amacıyla Doğal Afetleri Değerlendirme toplantıları düzenlerken, Soma’da yaşanan felakette 301 madencinin hayatını kaybetmesinin kendilerini fazlasıyla üzdüğünü kaydetti. Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine yardım kampanyası başlattıklarını dile getiren Bayraktar, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında Türkiye’de tarımda istihdam edilen sayısının hızla azaldığını ifade etti. Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu yıl kuraklık, don ve dolu afetleri yüzünden sıkıntılı ve mağdur olan çiftçilerimizde daha fazla göç yaşanmasını bekliyoruz. Öyle görünüyor ki bu yıl mağdur olan çiftçilerimizin her yıl olduğundan daha fazlası tarımı bırakacak. Yıllar itibarıyla hem tarımdaki istihdam hem de kırsaldaki nüfus azalmıştır. Tarım sektöründen diğer sektörlere istihdam kayması ve göç, Türkiye için kaçınılmaz bir süreçtir. Önümüzdeki süreçte milyonlar tarımdan ayrılacak. Tarımdan ayrılanlar, mesleki eğitimleri olmadığı için kalifiye işçi değildirler. Madenlerde, inşaatlarda düz işçi olarak, düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bu iş yerlerinde iş güvenliği ve işçi sağlığı standartları iyileştirilemezse büyük ölümler kaçınılmaz olacaktır. Son felakette de ölenlerin çoğu tarımdan ayrılan çiftçilerimiz. Bu çiftçilerimizin kalifiye eleman olması, hem kendilerine hem de ülke ekonomisine çok fayda sağlar."

"MESLEK FORMASYONU KAZANDIRILMALI"

Önümüzdeki yıllarda daha fazla tarımdan kopan insanın maden ve inşaat sektörlerinde kalifiye olmayan işlerde çalışacağını tahmin etmenin zor olmadığını anlatan Bayraktar, "Çiftçilerin ve çiftçi çocuklarının çiftçilik dışında bir meslekleri yok. Bir meslek formasyonu kazandırılmalı. Tarım dışında çalışacakları zaman, düz eleman değil, kalifiye eleman olmalılar. Bu alanlarda daha fazla insanımızın ölmesini istemiyoruz. Bu kaza hiç unutulmamalı, bir milat kabul edilmeli. Yanlışlar tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Benzer bir faciayı 17 Ağustos 1999 yılında Marmara depreminde yaşadık. İnsanlarımızı deprem değil, dayanıksız binalar öldürdü. Deprem sonrası inşaat sektöründe yapılan düzenlemeler, yapılarda iyileşme sağladı. Marmara depreminden sonra alınan radikal düzenlemeler, maden sektörümüz için de yapılmalıdır. Bu hadise bize göstermiştir ki bu sektörde başta işverenler eğitimden geçmeli, denetimler tam yapılmalı, daha sonra işçilerimize iş güvenliği eğitimi verilmeli, hakları öğretilmelidir. Maalesef işçilerimiz, haklarını ya bilmiyorlar ya da korktukları için kullanamıyorlar. Ülkemizdeki bütün madenler, iş güvenliği bakımından kontrol edilmelidir. Özellikle kiralanan ocaklarda, işverenler şartları iyileştirmek yerine, yüksek kazanç peşinde koşuyorlar."

Muhakkak surette Türkiye’de işyeri sigorta sisteminin geliştirilmesi ve devlet zoruyla işler hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Bugün işverenler madenlerde maliyeti düşürmek, sigorta şirketleri ise yüksek riski üstlenmemek için işyeri sigorta sistemi gelişmemiştir. Risk alan sigorta şirketleri madenleri daha iyi denetler." ifadelerini kullandı.

'MADEN İŞÇİLERİMİZİN AİLELERİNE SAHİP ÇIKILMALI'

"Topyekun üzüntüye boğulan milletimiz ve halkımızın en önemli beklentisi, facianın sorumlularından hesap sorulmasıdır. Can veren maden işçilerimizin ailelerine sahip çıkılmasıdır. Bu konuda hızlı adım atılmasını bekliyoruz." diyen Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Hiçbir şey giden kardeşlerimizi geri getirmez. Ancak kalanlara sahip çıkmak, hem devlet hem toplum olarak hepimizin görevidir. Biz de TZOB olarak, bu sene kuraklık, don ve dolu gibi afetler yaşamamıza rağmen, Türkiye genelindeki 764 Ziraat Odamızla bir kampanya başlattık. Türk çiftçisi olarak yaraların sarılmasına katkı sağlamak istiyoruz. Yönetim Kurulu üyelerimiz ve bölgedeki Ziraat Odası başkanlarımızla birlikte yarın, 19 Mayıs’ta, Soma ve Kınık’ta, maden kazası felaketinde yaşamını kaybeden işçilerimizin ailelerini ziyaret edip, taziyede bulunacağız. Bu vesileyle tekrar Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Allah, böyle bir felaketi, ülkemize bir daha yaşatmasın. Peygamber Efendimiz, bir hadisinde, ‘Zengin, çok mala sahip olan değildir. Zengin, kalbi ve merhameti olana denir’ demektedir. İşadamlarımızı Peygamber Efendimiz'in buyurduğu asıl zenginliğe sahip olmaya davet ediyorum." CİHAN

Yorumlar