Halilova: Hocalı’da yapılanlar soykırımdır

Sinop Üniversitesi Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübü tarafından, Hocalı soykırımının 22.

Google Haberlere Abone ol
Halilova: Hocalı’da yapılanlar soykırımdır

Sinop Üniversitesi Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübü tarafından, Hocalı soykırımının 22. yıl dönümü nedeniyle konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Hanım Halilova, Hocalı’da yapılanların vahşilik ve soykırım olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 22. yıl dönümü nedeniyle Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi konferans salonunda anma programı düzenlendi. Konferansa üniversite öğrencileri büyük ilgi gösterdi. Programın yapılacağı salona sığmayan öğrenciler, fakülte yemekhanesine kurulan sinevizyon aracılığı ile konferansı izleme imkânı buldu.
Üniversitenin Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübü tarafından organize edilen konferansa Azerbaycan Kadın Hukukları Müdafaa Cemiyeti Başkanı ve Azerbaycan Kadın Taburu Kurucusu Prof. Dr. Hanım Halilova konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Yiğit yaptı. Yiğit, “26 Şubat 1992’de Hocalı’da Ermeni askerlerince 613 soydaşımız dünyanın gözü önünde soykırıma uğramış, canice katledilmiştir. İnsanlığın bu soykırım karşısında duymak istemeyen kulakları sağır, görmek istemeyen gözleri kör olmuştur. Bir kez daha tarih kendini yenileyerek Türk’ün Türk’ten başka dostunun olmadığını, bizlere tekrar kanıtlamıştır.” dedi.

"BEN TÜRK MİLLETİNİN ÖNÜNDE OTURARAK KONUŞMA YAPMAM"

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Hanım Halilova kürsüye davet edildi. Kürsüye çıkan Halilova, “Ben Türk milletinin önünde oturarak konuşma yapmam diyerek” ayakta konuştu. Hanım Halilova ilk olarak katılımcılara Hocalı’da yapılan katliamla ilgili kısa bir belgesel izletti. Daha sonra Hocalı soykırımı hakkında bilgi veren Halilova, dünyada böyle bir vahşilik, böyle bir Vandalizm yaşanmadığını söyledi. Halilova, şunları söyledi: “Dünyada böyle bir vahşilik böyle bir Vandalizm olmamıştır. Almanlar, Yahudilere böyle bir şey yaptılar, bütün dünya bunu konuşuyor, ancak bu derece bir vahşet olmamıştır. Hocalı katliamında siz de gördünüz; çocukların gözlerini tırnaklarıyla çıkartıyorlar. Annenin gözünün önünde çocuğunun kafasını kesiyorlar. Eşinin yanında kadına tecavüz ediyorlar. Soykırım değildir de nedir bu? Size açıkça söylüyorum, bunu biz Ermenilere yapsaydık şimdi bütün dünya üstümüze gelirdi. 20. yüzyılın öncesinde sözde soykırım diyen büyük devletler, 20. yılın sonunda bu devletlerin gözü önünde Azerbaycan’da bir hocalı soykırım yapılıyor. Ama devletler susuyor. 2015’te Türkiye’nin başına çok bela gelecek. Çünkü sözde soykırımın yüzüncü yılıdır. Bir şey yapmamamıza rağmen hem suçludurlar hem de güçlüdürler.”

Halilova, Türkiye’nin önemine vurgu yaparak, “Bu memleket yalnız sizin değil 300 milyon Türk'ün memleketidir. Bu ülke tüm Türk dünyasının umududur. Türkiye’nin varlığı bütün Türk ülkelerine güç vermektedir. Atatürk’ün önderliğinde Türk Milletinin kazandığı zaferleri biliyoruz. Biz her zaman Türkiye’yi kendimize örnek aldık ve büyük mücadele verdik. Bizi hiçbir kuvvet parçalayamaz. Bir gün bağımsız yaşamak, bin yıl işgal altında yaşamaktan iyidir.” ifadelerini kullandı.

Konuyu Bozkurt işaretine getiren Halilova, Bozkurt’un eski çağlardan beri Türklerin işareti olduğunu belirterek, “Bozkurt işareti Milliyetçi Hareket Partisi'nin işareti değildir. Bozkurt, bütün Türklerin simgesidir. Ama Türkiye’de MHP bunu koruduğu için bu işaret böyle algılandı. Bozkurt, Ergenekon destanından gelen bir simgedir.” dedi.

Konferans sonunda Eğitim Fakültesi öğrencilerinden Türk Dünyası ve Tarihi Öğrenci Kulübü Başkanı Özgürcan Kocataş ve Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı İl Temsilcisi Mustafa Erkılıçoğlu, Hanım Halilova’ya Türk bayrağı ve Azerbaycan bayrağı hediye etti. Hanım Halilova da kendisine verilen Azerbaycan bayrağını Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan’a takdim etti. Rektör Bircan ise Halilova’ya teşekkür edip plaket verdi.

Programa Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan’ın yanı sıra Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı İsmail Özhan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademik personel ve öğrenciler katıldı. CİHAN

Yorumlar