Hakkari'deki Koçanıs Kilisesi Almanya'da tanıtıldı

Hakkari’nin tarih ve kültür mirasının en önemli eserlerinden olan Koçanıs (Konak) Kilisesi, Almanya’nın Dresden eyaletinde düzenlenen etkinlikte, sunum ve fotoğraf sergisiyle tanıtıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hakkari'deki Koçanıs Kilisesi Almanya'da tanıtıldı

Hakkari’nin tarih ve kültür mirasının en önemli eserlerinden olan Koçanıs (Konak) Kilisesi, Almanya’nın Dresden eyaletinde düzenlenen etkinlikte, sunum ve fotoğraf sergisiyle tanıtıldı. Hakkari Üniversitesi Projeler Birimi tarafından Türkiye’deki ortaklığı yürütülen "Capture Calture (Kültürlerin Yakalanması)" projesi kapsamında Hakkari’nin de aralarında bulunduğu Fransa'dan Toulouse, Yunanistan'dan Selanik, Bulgaristan'dan Sofya, Hırvatistan'dan Zagreb ve İtalya’dan Napoli’den takımlar, Dresden'de 10 gün boyunca biraraya geldi.

Mimar, tarihçi ve fotoğrafçıdan oluşan her takım, ülkelerinde unutulmaya yüz tutmuş tarihî ve kültürel bir yapı seçip üzerinde çalışmalar yaptı. Tarihî yapıların tarihleri ve mimari yapıları hakkındaki bilgiler, fotoğraflar ve görüntülerle verildi. Tarihî yerlerin nasıl restore edilebileceği, günümüze uygun olarak nasıl kullanılabileceği ve bunlarda nelerin dikkate alınması gerektiği üzerine çalışmalar yapıldı. Hakkari Üniversitesi öğretim görevlileri M.Emin Kök, Aliye Neşe Yapıörer ve Murat Adıyaman, Konak köyünde bulunan Nasturiler’e ait Koçanıs Kilisesi üzerine bir çalışma sundu. Köyde yapımı 1689 yılında tamamlanan kilise, Patrik Mar Şhalita’nın da ikamet ettiği yerde bulunmasından dolayı Nasturiler için büyük bir öneme sahip. 1924 yılına kadar Nasturiler için inanç merkez konumunda bulunuyordu. Bugün kullanılmayan ve define avcıları tarafından büyük tahribata uğratılmış olan kiliseyle ilgili sunum yoğun ilgi gördü.

Projeyle ilgili açıklama yapan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, “Üniversitemizde Projeler Birimi aktif olarak çalışmalarını yürütmektedir. Üniversitemizce hazırlanan veya ortak olduğumuz projelerle ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısının gelişimine büyük katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Hakkari, kültürel değerler bakımından çok zengin bir il. Üniversite olarak özellikle uluslararası kültür projeleriyle Hakkari’nin kültürünün daha iyi tanıtılması için çalışmalar yürütüyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar