Hakkari Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı dualarla açıldı

Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Üzümlü köyündeki sınır kapısı dualar eşliğinde açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hakkari Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı dualarla açıldı

Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kuzey Irak’ın sıfır noktasında bulunan Üzümlü köyündeki sınır kapısı dualar eşliğinde açıldı. Açılış programına katılan Hakkar Valisi Necmettin Kalkan, "Karşı tarafta bulunan akrabaları ile görüşemeyenlerin görüşmeleri sağlanacak, taziye, düğün gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir uygulamayı önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Bu kapının bir an önce açılıp genişletilmesi ve sınır ticaretinin yapılması için çalışmalar peyderpey devam edecektir." dedi.

Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer de "Her iki hükümet arasındaki protokol sonucu açılan sınır kapısı bizi memnun etmiştir. Bu kapı her iki ülkeye fayda sağlayacaktır. İnşallah sınır kapısının altyapısı tamamlandığında üç hafta içerisinde hizmete sunmayı bekliyoruz." diye ifade etti.

Sınırda, 120 hanelik Üzümlü köyünde düzenlenen Üzümlü sınır kapısı açılışına Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Çukurca Belediye Başkanı Servet Tunç, Çukurca Kaymakamı Önal Koç, Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer, Erbil Türkiye Konsolosu Mehmet Akif İnan, Yüksekova Tümen Komutanı Tümgeneral Mehmet Okkan, Çukurca 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfan Özsert, Hakkari İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Başkan Yardımcısı Abdurrahman Er, bazı aşiret liderleri, Hakkarili vatandaşlar, Çukurca ve Üzümlü köyündeki vatandaşlar katıldı.

Burada bekleyen yüzlerce kişi ile tek tek tokalaşan Vali Necmettin Kalkan ve beraberindekiler, daha sonra Irak sınırına doğru hareket etti. Sınır kapısına gelmek isteyen kalabalığa ise jandarmanın barikat kurarak izin vermemesine rağmen bazı vatandaşlar barikatı aşarak sınır kapısına doğru koştu. Irak sınırında Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer, Erbil Türkiye Konsolosu Mehmet Akif İnan ile bir araya gelen Vali Kalkan ve beraberindekiler, burada bir süre sohbet ettikten sonra hep birlikte yaya olarak tekrar Üzümlü köyüne doğru yol aldılar.

Askerler silah namlularını sınıra çevirerek pusuda beklerken, kalabalık köyün girişinde Türk bayrakları, çiçek ve kurban kesilerek karşılandı. Yapılan duaların ardından halk oyunları gösterisi yapıldı. Burada Kürtçe ve Ölürüm Türkiye şarkısı çalındı. Daha sonrada bir konuşma yapan Duhok Valisi Tamer Ramazan Fettah Koçer, her iki taraf için bugün tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. Koçer, ”Şu anda burada tarihi bir gün yaşıyoruz. Her iki hükümet arasındaki protokol sonucu açılan sınır kapısı bizi memnun etmiştir. Bu kapı her iki ülkeye fayda sağlayacaktır. İnşallah sınır kapısının altyapısı tamamlandığında üç hafta içerisinde hizmete sunmayı bekliyoruz. Türkiye tarafından buraya toplanan vali, komutan, Hakkari halkı ve aşiret liderlerine teşekkür ediyorum.” dedi.

VALİ NECMETTİN KALKAN: SINIRDA TARİHİ BİR GÜN YAŞIYORUZ

Hakkar Valisi Necmettin Kalkan ise hem Hakkari açısından hem de Duhok açısından tarhi bir gün yaşadıklarını belirtti. Kalkan, şöyle dedi: ”Yıllardır bu coğrafyanın insanlarının akrabaları bir süreden beridir birbirleri ile görüşemiyorlardı. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Dışişleri Bakanımız sayın Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlarımızın girşimleri, diğer taraftan ise Sayın Mesut Barzani’nin sıcak yaklaşımları ile bugün Üzümlü sınır kapısının açılması noktasında belli bir aşamaya gemiş bulunuyoruz. Kapının biran önce açılması için çalışmalara bir an önce başlayacağız. Duhok valisinin ifade ettiği gibi, bu kapıyı en kısa sürede açmaya çalışacağız ama bu uzun sürmeyecek. Karşı tarafta bulunan akrabaları ile görüşemeyenlerin görüşmeleri sağlanacak, taziye, düğün gibi ihtiyaçlarını karşılayacak bir uygulamayı önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Bu kapının bir an önce açılıp genişletilmesi ve sınır ticaretinin yapılması için çalışmalar peyderpey devam edecektir. Burada yapılacak sınır ticareti bölge insanını ekonomik açıdan rahatlatacaktır. Bu kapının açılması, beraberinde birlik, beraberlik ve huzur getirecektir. Bölge halkından da isteğimiz bu huzurun devam ettirmeleridir.”

CİHAN

Yorumlar