'Hakimler, hukuk fakültelerinde ders verebilmeli'

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, hakimlerin görevlerini yaparken hukuk fakültelerinde de ders verebilme imkanına sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
'Hakimler, hukuk fakültelerinde ders verebilmeli'

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, hakimlerin görevlerini yaparken hukuk fakültelerinde de ders verebilme imkanına sahip olmaları gerektiğini ifade etti.


Malatya İnönü Üniversitesi ve Malatya Barosu’nun işbirliğiyle ‘Hukukta Güncel Gelişmeler Sempozyumu’ düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, hukukçular, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Hukuktaki güncel gelişmeleri masaya yatırıldığı sempozyumda açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kemal Şenocak, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin bu sene ilk mezunlarını vereceğini belirtti. Hukuk fakültelerindeki eğitime değinen Şenocak, şöyle devam etti: “Ben birinci sınıfta açılış konuşmamda Hukuk Fakültesi öğrencilerinin sadece teorik değil, aynı zamanda uygulamalı eğitim alması gerektiğini belirtmiştim. En büyük hayalim, hem hâkimlerimizin hem de öğretim üyelerinin bir arada eğitim verdiği hukuk fakültesi idi. Ne yazık ki, birtakım yasal zorluklar nedeni ile bunu başaramadık. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de hukuk eğitimini, sadece öğretim üyeleri değil, hâkimlerin de yapabilmesine imkân sağlanmalıdır. Yargı ve teorinin bir araya gelmesi ile hukuk eğitimi ve adaletin daha kaliteli ve daha hızlı olacağına inancımı hâlâ paylaşmaktayım. Ne yazık ki, yasal mevzuatımız, hâkimlere sadece adalet yüksekokullarında ders verme imkânı vermektedir. Bu konudaki yasal mevzuatın değiştirilmesi en büyük temennimdir.”

Malatya Barosu Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, Avukatlar Günü’ne ilişkin “Avukatlar, kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan, insanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı, vicdan, ifade ve toplanma özgürlüğünü öğreten, her iklimde her coğrafyada haini cezalandıran, masumu koruyan, düşeni kaldıran, ırk, renk, cinsiyet, dil ya da din ayrımı gözetmeksizin insanların eşitliği için çalışan, adaletsizlikle savaşan insanlardır” dedi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper de bir devletin gelişebilmesi için kurumlarının sağlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Yasama, yürütme ve yargı kurumlarının çağdaş normlarla donatılmasının ötesinde, çağdaş normlarla yönetilmesinin elzem olduğuna vurgu yapan Alper, “Yasama ne kadar güçlü ise yürütme de o kadar güçlü olmalı, yürütme ne kadar güçlü ise yargı o kadar güçlü olmalıdır. Birinin yıpranması yahut fonksiyonelliğini ifada yetersiz kalması durumunda birinin ona destek olmasıdır. Zira bir devlet, yasama, yürütme ve yargı erklerinin bağımsız çalışmasının yanında eş güdümlü olarak çalışmasıyla gelişir ve kuvvetlenir. Bizler yargı mensubuyuz, şüphesiz Türk yargısının en iyi noktada olması için gayret ve himmetimizi sergilemek mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Sempozyumda Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Tetkik Hâkimi Aydın Eser, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Abdi Cengiz, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi İlyas Altan, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Hüsamettin Uğur ve Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Ayhan Doğan, Yargıtay uygulamalarıyla ilgili tebliğler sundu.
CİHAN

Yorumlar