Hakimin tren maketi hobisi

Adana 1.Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yücel Ulutürk (64) mesai dışındaki vaktinde ‘tren maketi’ yaparak stres atıyor. Ulutürk’ün beğeni toplayan model trencilik tutkusu aynı zamanda görenleri şaşırtıyor. Son bir yılda mesai sonrası...

Google Haberlere Abone ol
Hakimin tren maketi hobisi

Adana 1.Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yücel Ulutürk (64) mesai dışındaki vaktinde ‘tren maketi’ yaparak stres atıyor. Ulutürk’ün beğeni toplayan model trencilik tutkusu aynı zamanda görenleri şaşırtıyor. Son bir yılda mesai sonrası ve hafta sonları günün yorgunluğunu evinin bir bölümünde 40’ı aşkın tren maketi yapan Ulutürk, yaklaşan emeklilik günlerini bu hobisiyle keyifli hale getiriyor. Hâkimin, trenlere olan sevgisi Devlet Demiryolları’ndan emekli babasından geliyor. Babasının mesleği nedeniyle trenlere iç içe büyüyen Ahmet Yücel Ulutürk, 'emekli olunca kendime nasıl bir hobi bulabilirim?' diye düşünürken, çocukluğundan itibaren merak duyduğu tren maketleri yapmaya karar verir.

Ulutürk, her tür trenin modelini internette fotoğraflarını temin ederek, ilk adımı adıyor. Tahta, teneke ve kimi metalleri kullanan Ulutürk, “Evimin arka balkonu atölye gibi bir yer yaptım. Akşamları eve gittiğimde orada çalışıyorum. Şimdiye kadar 4 adet her biri 1,5 metreyi geçen büyük boy vagon ve makine yaptım. Ayrıca balkonlu, yük, modern gibi değişik ebatlarda 36 tren maketi koleksiyonu oluştu. Trenlerin tekerlerini tornacıda yaptırıyorum. Ondan sonra tahta, teneke, vida ve rayları hazırlıyorum. Eksiden bahçeli bir evimiz vardı. Orda otomobil maketleri yapıyorduk. Yani küçük yaşlardan itibaren elim bu işe yatkın. Geçen sene aklıma geldi. Yazlıkta ne yapayım diye düşünürken, ‘tren yapayım, boş ver, biraz vakit geçsin’ dedim. Başladım bir kere ama felaket yaptım, şimdi duramıyorum. Hoşuma gidiyor.” diyor.

“Çakarken belki bir gün komşular beni kovacak” diye espiri yapan hakim Ulutürk, tren maketlerini bir sergide teşhir etme düşüncesi için “Onları taşımak çok zor. Rayların altında mozaikler var. Şimdi böyle bir fikrim yok. Evde duruyorlar. Yarın torun gelecek hepsini bozacak.” ifadelerini kullanıyor. Çevreden “Güzel olmuştur” diye olumlu tepkiler aldığına dikkat çeken Ulutürk, şöyle devam ediyor: "İnternetten bulduğum tren fotoğraflarına benzetmeye çalışıyorum. Tabi bu sanıldığı kadar kolay değil. Maketleri satmayı düşünmüyorum. Kitap yazdığımda da aynı şekilde davrandım. Başka kitaplar da yazmak istiyorum. Kimi resim çiziyor, kimi fotoğraf çekiyor. Benim içinde model trencilik farklı bir ilgi alanı. Her gün yaptığım maketlere bakarım; raylarda yürütürken keyif alıyorum. Fakat bu meşguliyetlerde geniş bahçeli bir evin olacak. Bazı modelleri tam benzetemiyorum. Çünkü aşağıya gürültü gitmesin diye kucağımda çakıyorum. O zaman da eğri oluyor. İstediğim bombeyi veremiyorum. Bazen komşular, ‘hakim bey yine akşam uğraştın herhalde’ diyor. Ne yapayım, işte bir iki çivi çakıyorum’ karşılığını veriyorum."

CİHAN

Yorumlar