Hakim ve savcılar, görev değişikliklerini 'hukuksuz' buldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından son operasyonlarda görev alan savcıların görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yapılan bir ankette dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Hakim ve savcılar, görev değişikliklerini 'hukuksuz' buldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından son operasyonlarda görev alan savcıların görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yapılan bir ankette dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılan hakim ve savcıların yüzde 10'u, "Yer değişikliklerini hukuka ve amaca uygun buluyorum. Yargının tarafsızlığını korumaya yöneliktir." görüşüne katıldı.

"Yer değişikliklerinin nedeni ve amacı hukuki değildir. Yargı bağımsızlığına karşı yapılmış bir olay olarak görüyorum." diyenlerin oranı ise yüzde 52 oldu. Ankete katılan hakim ve savcıların yüzde 29,9 ise "Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmiyorum. Ancak bu değişikliklerin yapılmasını olumlu bulmuyorum. Yargı bağımsızlığına tehdit olarak algılanacaktır." dedi.

Hakim ve savcıların internet sitesi 'www.adalet.org'da güncel konulara ilişkin çeşitli anketler gerçekleştiriliyor. Ankete katılan meslekler ise hakim, Cumhuriyet Savcısı, hakim adayı, Cumhuriyet Savcısı adayı, avukat ve Stajer avukatlardan oluşuyor.

"Cumhuriyet Savcıları ve Hakimler için ayrı kurullar mı oluşturulmalıdır?" konulu ankete 2 bin 885 kişi katıldı. Katılanların yüzde 47'si "Hakimler ve savcılar aynı kurula tabi olmalıdırlar. Ayrı kurul düşüncesine katılmıyorum" görüşünü benimserken, yüzde 52,9'u ise hakim ve savcı kurullarının ayrılmasını istedi.

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından son operasyonlarda görev alan savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" konulu ankete de 2 bin 14 kişi katıldı. "Yer değişikliklerini hukuka ve amaca uygun buluyorum. Yargının tarafsızlığını korumaya yöneliktir." şeklinde düşünenlerin oranı yüzde 10,1 iken; "Yer değişikliklerinin nedeni ve amacı hukuki değildir. Yargı bağımsızlığına karşı yapılmış bir olay olarak görüyorum." diyenlerin oranı yüzde 52.7 oldu.

"Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmiyorum. Ancak bu değişikliklerin yapılmasını olumlu bulmuyorum. Yargı bağımsızlığına tehdit olarak algılanacaktır." diyenler yüzde 29,9; "Neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmiyorum. Ancak bu değişikliklerin yapılmasını olumlu buluyorum. Yargının tarafsızlığı yönünde katkı sağlayacaktır." diyenlerin oranı ise yüzde 7.19 olarak gerçekleşti.

"HSYK değişiklik tartışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna da 2 bin 268 kişi cevap verdi. "HSYK'nın var olan hali kesinlikle korunmalı, değiştirilmemelidir" diyenlerin oranı yüzde 12.9 iken; "HSYK'nın eleştirilecek yönleri var ise de var olan hali korunmalı, değiştirilmemelidir." diyenlerin oranı da yüzde 52.9 oldu. "HSYK kesinlikle değiştirilmelidir. Bu kurul ile yargı bağımsızlığı sağlanamaz."diyenler yüzde 20.9'ken, "HSYK'nın yapısı aynen kalmalı. Ancak üyelerin görevleri sona erdirilerek yeni seçim yapılmalıdır." diyenlerin oranı ise yüzde 13.1 olarak gerçekleşti. CİHAN

Yorumlar