Hakim ve savcı adayları 'sözlü sınavı'nada girecek

Hakim ve savcı adayları, eğitimleri sonunda yapılan yazılı sınavın yanı sıra sözlü sınava da tabi tutulacak.

Google Haberlere Abone ol
Hakim ve savcı adayları 'sözlü sınavı'nada girecek
Hakim ve savcı adayları, eğitimleri sonunda yapılan yazılı sınavın yanı sıra sözlü sınava da tabi tutulacak.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan, "Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Eğitimleri Sonunda Yapılacak Yazılı Sınavın Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Buna göre, yönetmeliğin adı, "Adli Yargı Hakim ve Savcı Adayları ile İdari Yargı Hakim Adaylarının Eğitimleri Sonunda Yapılacak Yazılı ve Sözlü Sınavın Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik" olarak değiştirildi.

Yönetmeliğe göre yazılı sınavlar, eğitimin bittiği tarihten en az 15 gün sonra yapılacak. Yazılı sınavın yapılacağı yer ve zaman ile sınavın usulü, adli ve idari yargı adayları için ayrı ayrı olmak üzere, Adalet Akademisi Başkanı tarafından belirlenecek.

Yazılı sınavın yeri ve zamanı eğitimin sona ereceği tarihten 3 gün önce eğitim merkezinin ilan panosunda ve Akademinin internet sitesinde ilan edilecek.

Yazılı sınav 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Yapılan değerlendirmede 70 ve daha yüksek puan alanlar sınavda başarılı kabul edilecek.

Yönetmelik kapsamında eğitimleri tamamlanan hakim ve savcı adayları yazılı sınavın ardından artık sözlü sınava da girecek. Yazılı sınavdan 70 ve üzeri puan alanlar sözlü sınava katılabilecek.
Sözlü Sınav Kurulu, Adalet Akademisi Başkanı'nın başkanlığında, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı, Bakanlık Personel Genel Müdürü, Bakanlık Ceza İşleri Genel Müdürü ve Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu tarafından akademide ders veren öğretim elemanları arasından seçilen iki asıl ve bir yedek üyeden oluşacak.

Öz güven ve temsil kabiliyeti uygunluk sayılacak

Sözlü sınav, eğitim konularına ilişkin bilgi düzeyi, mevzuat ve içtihat bilgisi, mesleki yeterlilik, hukuki meseleleri kavrama, çözme ve ifade etme yeteneği, öz güven, temsil kabiliyeti, davranışların mesleğe uygunluğu konularını kapsayacak.

Yazılı sınav puanının yüzde 60'ı ile sözlü sınav puanının yüzde 40'ının toplamı 70 ve üstü olanlar başarılı sayılacak.

Yorumlar