Hakem heyeti limiti arttı, 5 ay sonra yürürlüğe girecek yasa kafa karıştırdı

Son yıllarda özellikle bankaların vatandaşlardan tahsil ettiği haksız paraların iadesi yönünde büyük işlevi olan kaymakamlıklar bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyeti limiti, bugünden itibaren bin 192,52 TL’den bin 272,19 TL oldu.

Google Haberlere Abone ol
Hakem heyeti limiti arttı, 5 ay sonra yürürlüğe girecek yasa kafa karıştırdı

Son yıllarda özellikle bankaların vatandaşlardan tahsil ettiği haksız paraların iadesi yönünde büyük işlevi olan kaymakamlıklar bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyeti limiti, bugünden itibaren bin 192,52 TL’den bin 272,19 TL oldu. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşan 6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği 28 Mayıs 2014’ten itibaren bu limit ilçe hakem heyetleri için 2 bin, il hakem heyetleri için 3 bin TL’ye yükselecek. Tüketicilerin, zorunlu hakem heyeti sınırı olan bin 272,19 TL'nin altındaki ihtilaflar için doğrudan icra takibi ve dava açması yasaklandı.

Yeni kanun hükümleri 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe gireceği için 1 Ocak ile 28 Mayıs 2014 tarihi için devreye giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu boşluk dönemini kapatmak için tebliğ yayınladı. Tebliğde; 1 Ocak ile 28 Mayıs aralığı için hakem heyetine başvuru zorunlu sınırı bin 272,19 TL olarak değişti. Tüketicilerin zorunlu hakem heyeti sınırı olan bin 272,19 TL'nin altındaki ihtilaflar için doğrudan icra takibi ve dava açması yasaklandı. Bu miktarın üzerindeki ihtilaflar için icra ve dava yoluna gidilebilecek.

Ankara Barosu avukatlarından Avukat Şevket Kaya’ya göre; aksi durumda tüketici mahkemesinin bin 272,19 TL altındaki ihtilaf için hakem heyetine gidilmeden doğrudan dava açılması durumunda davayı, dava şartı yokluğundan reddetmek zorunda kalacağını söyledi. Avukat Kaya, "Bu durumda tüketici yargılama gideri ve avukatlık ücreti ödemek durumunda kalacaktır. 28 Mayıs 2014 tarihinden sonraki durum ise 6502 Sayılı yasanın 68. maddesi uyarınca zorunlu hakem heyetine başvuru sınırı, 2 bin TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe hakem heyetine 2 bin ile 3 bin TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine başvuru zorunlu olmuştur." dedi.

Avukat Şevket Kaya, son dönemde tüketici hakem heyetine başvuru sınırının miktarının düşük tutulması karşısında, tüketici mahkemelerinde aşırı bir yoğunluk oluştuğuna dikkat çekti. Kaya, şöyle devam etti: “Mahkemeler, 2014 yılı sonuna ancak duruşma günü verebilir duruma düştü. Kısmi rahatlama sağlanması adına; 6502 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. 6502 sayılı yasa uyarınca 3 bin TL ve altındaki uyuşmazlıklar tüketici mahkemesine taşınamayacak. Diğer bir deyişle 2 bin TL altında kalan uyuşmazlık ilçelerdeki kaymakamlık nezdinde bulunan hakem heyeti başkanlıklarınca çözülecek, 2 bin ile 3 bin TL arasındaki uyuşmazlıklar ise valilik nezdinde bulunan il tüketici hakem heyetlerince karara bağlanacak. 3 bin TL'nin altındaki ihtilafın gerek ilçe hakem heyeti gerek il hakem heyeti tarafından karara bağlanması halinde, bu karar ilam hükmünde sayılacağı için tarafları bağlayıcı bir karar olacaktır."

CİHAN

Yorumlar