Hakan Kubalı: 2014 yılında denetlenmedik dernek kalmayacak

Samsun Valiliği öncülüğünde İl Dernekler Müdürlüğü tarafından kentte bulunan dernek yöneticilerine gelecek yıl yapılacak denetlemeler öncesi eğitim veriliyor.

Google Haberlere Abone ol
Hakan Kubalı: 2014 yılında denetlenmedik dernek kalmayacak

Samsun Valiliği öncülüğünde İl Dernekler Müdürlüğü tarafından kentte bulunan dernek yöneticilerine gelecek yıl yapılacak denetlemeler öncesi eğitim veriliyor.

Toplantının koordinatörlüğünü yapan Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Valilikteki toplantıda yaptığı konuşmada Samsun’da 1800 derneğin bulunduğunu ve gelecek yıl söz konusu derneklerin tamamının denetleneceğini söyledi. Denetimler öncesi toplantı yaparak dernek yönetici ve saymanlarını dernek kanununda yapılan değişiklikler ve yönetmeliğin içeriği hakkında bilgilendirmek için toplantılar düzenlediklerini kaydeden Kubalı, “Samsun’da her hafta pazartesi günleri yaklaşık 1 aydır dernek yöneticilerimize ve saymanlarımıza eğitim veriyoruz. Kent genelinde 1800 derneğimiz var. Amacımız tüm bu derneklere ulaşmak ve onları bilgilendirmeyi hedefliyoruz. İki hedefimiz var, bunlardan birincisi; derneklerimizi Anayasal ve yasal mevzuatın ön gördüğü bütün gerekleri yerine getirmeleri için bu konuda eğitmek. Devletin derneklere vereceği en iyi hizmet öncelikle bilgidir. Dernekler İl Müdürlüğü çerçevesinde ilimizde faaliyet gösteren tüm derneklerimizin yöneticilerini dernekler konusu alanında, belirli bir düzeyde bir eğitim almasını hedefliyoruz. Böylece dernekler hukukunun ön gördüğü bütün yasal gerekliliklerin yerine getirileceğine inanıyoruz. Peki neden böyle bir hedefimiz var? Vatandaşlarımızın ilgili bütün alanlarda bilgilendirilmesi eğitim verilmesi bizim görevimizdir. İkinci hedefimiz ise denetimlerinde bizim görevlerimiz arasında yer alması nedeniyle dernekleri denetliyoruz.” dedi.

PARA CEZASI 830 LİRADAN BAŞLIYOR

Söz konusu toplantılara katılımın en üst seviyede olması için çaba harcadıklarını, herkesin bilgi sahibi olmasını istediklerini kaydeden Kubalı, önce bilgilendirdiklerini ardından denetimlerin yapılacağını sözlerine ekledi. Bu kapsamda 1800 derneği tek tek denetleyeceklerini hatırlatan Vali Yardımcısı Kubalı şöyle konuştu: “2014 yılı içerisinde kapısı çalınmadık, evrakları denetlenmedik. Tek bir dernek bırakmayacağız. 1800 derneğin tamamını denetleyeceğiz. Dernekler müdürlüğü bünyesinde her hafta ayrı ayrı denetleme komisyonları oluşturuyoruz. Dernekler müdürlüğü bünyesinde çalışan elemanlardan oluşan bu komisyonlar belirlediğimiz derneklere gidiyorlar ve denetleme yapıyorlar. Haftada en az iki dernek denetleniyor. Denetlemelerde dernekler yönetmeliğinin gereği olarak eğer hukuki gerekler yerine getirilmemişse dernek ve yöneticilerine zorunlu olarak idari para cezası veriyoruz. Bu idari para cezaları çok yüksek 830 liradan başlıyor. Bunun yanı sıra konusu suç teşkil eden hususlar varsa dernek yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu durumda da son derece üzüntü verici sonuçlar gerçekleşiyor. Adliyeye intikal ediyor olay. Biz valilik olarak hiçbir derneğe idari para cezası vermek ya da suç duyurusunda bulunmak istemiyoruz. Bu eğitimin amacı budur. Biz sizi önceden bilgilendirelim, uyaralım görevimizi yapalım siz buna rağmen yasal gereklilikleri yerine getirmezseniz biz size idari para cezası yazdığımızda veya suç duyurusunda bulunduğumuzda artık bunun vicdani sorumluluğu bize ait olmasın. Size ait olsun o zaman.” CİHAN

Yorumlar