Hak sahipleri TOKİ ve Memur-Sen'i protesto etti

Diyarbakır'da bir yıl önce teslim edilmesi gereken TOKİ konutlarının teslim edilmemesi hak sahipleri tarafından protesto edildi. Memurlar için Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde 2011’de yapımına başlanan TOKİ konutlarının hala bitirilemediği...

Google Haberlere Abone ol
Hak sahipleri TOKİ ve Memur-Sen'i protesto etti

Diyarbakır'da bir yıl önce teslim edilmesi gereken TOKİ konutlarının teslim edilmemesi hak sahipleri tarafından protesto edildi. Memurlar için Diyarbakır-Elazığ karayolu üzerinde 2011’de yapımına başlanan TOKİ konutlarının hala bitirilemediği belirten hak sahipleri, TOKİ’nin yanı sıra, yüklenici firma ve Memur-Sen yönetimini protesto etti. Mağdur vatandaşlar, soruna çözüm bulunmaması durumunda önce oturma eylemi ardından da açlık grevi başlatacaklarını duyurdu.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanındaki inşaat alanına gelen hak sahipleri, yetkililer ile görüştü. Sıkıntılarını dile getiren memurlar, ardından basın açıklaması yaptı. İnşaat alanına gelen Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteciler de gruba destek verdi. Grup adına basın açıklamasını Memur-Sen üyelerinden Halim Ekin yaptı. Memur-Sen Diyarbakır Şubesi’nin 2008 yılındaki talebi üzerine TOKİ tarafından Memur-Sen üyelerine konut yapılması için görüşmeler yapıldığını anlatan Ekin, 2009 yılında mutabakata varıldığını hatırlattı. Bin 124 adet konut yapılması kararı alındığını belirten Ekin, “Diyarbakır memur-sen üyeleri 2009 yılı Nisan ayında 3 bin TL’yi Diyarbakır Ziraat Bankası Kayapınar Şubesi hesabına yatırdılar. TOKİ hemen o yıl konut yapımına başlayacağını söyledi; ancak bir türlü ihale yapılmadı. Aradan iki yıl geçmesine rağmen ihale yapılmayınca birçok hak sahibi kandırıldığını düşünerek konut haklarını 2. şahıslara devretti. Memur-Sen yönetiminin duyarsızlığı çelişkili açıklamalarına kızan bazı üyeler istifa ettiler.” dedi.

Aradan geçen iki yılın ardından TOKİ’nin ihale tarihini açıkladığını ifade eden Ekin, 15 Şubat 2011 günü yapılan ihaleyi ‘Yeni Sarp İnşaat’ firmasının kazandığını belirtti. İş bitirme tarihinin 02 Ocak 2013 (640 iş günü - 21 ay ) olarak belirlendiğini kaydeden Halim Ekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarihe aldanan hak sahipleri yüzde 15 peşinat ödedi, Ama mağdur oldular. Bankaya gidip sözleşmeyi imzaladık. Memur-sen yönetimi taksitlerin anahtar tesliminde başlayacağını söylemişti. O da olmadı. Sözleşmeden üç ay sonra taksitler başladı. Biz hak sahipleri yaklaşık 1,5 yıldır hem kira ödeyerek hem de TOKİ taksitlerini ödeyerek çok zor durumda kaldık. Söz konusu durumu Diyarbakır Memur-Sen yönetimine bildirmemize rağmen mevcut yönetim sorunlarımızla hiç ilgilenmedi. Süreci geçiştirmeye ve zaman kazanmaya çalıştı. Bilgi istediğimizde sürekli yalan ve yanlış bilgilerle bizleri oyalamaya çalıştılar.”

MEMUR-SEN YÖNETİMİ, KONUTLARDAN RANT SAĞLADI

Bugüne kadar teslimat yapılmadığı gibi, kendilerine doğru düzgün bir cevap da verilmediğini ifade den Halim Ekin, Diyarbakır Memur-Sen yönetiminin, hak sahiplerinin hiçbir hakkına sahip çıkmadığı savundu. Diyarbakır’daki Memur-Sen yönetiminin konutları kendi aralarında bir ranta çevirdiğini ileri süren Ekin, “Boşta kalan 60 konutu kendi aralarında pay etme telaşına düşmüşlerdir. Bizler buradan özellikle TOKİ ve Diyarbakır Memur-Sen yönetimini uyarıyoruz. Ya haziran ayında konutlar teslim edilecek veya taksitlerimiz faizsiz olarak dondurulacaktır. Bizler konutlarımıza kavuşuncaya kadar ailelerimizle birlikte sorumlular aleyhine süresiz eylem başlatacağımızı ilan ederiz.” Dedi.

Memur-Sen üyeleri, 1 Mayıs kutlamaları öncesi Diyarbakır’da olacak olan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya da sıkıntılarını ileteceklerini çözüm bulunmaması durumunda 3 Mayıs Cumartesi günü aileleriyle birlikte oturma eylemi yapacaklarını sözlerine ekledi. Grup, yapılan basın açıklamasının ardından TOKİ inşaat alanından ayrıldı.

CİHAN

Yorumlar