Hacıkerimoğlu: İş dünyasına taze kan yeni mezun üniversiteliler olacak

Samsun’da iş dünyasının nabzını tutan Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, iş bulma konusunda gençlere tavsiyelerde bulunurken, iş dünyasına da seslenerek gençlerin artık...

Google Haberlere Abone ol
Hacıkerimoğlu: İş dünyasına taze kan yeni mezun üniversiteliler olacak

Samsun’da iş dünyasının nabzını tutan Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, iş bulma konusunda gençlere tavsiyelerde bulunurken, iş dünyasına da seslenerek gençlerin artık daha donanımlı ve ihtiyaçlara cevap verebilir olarak yetiştiklerini belirtti.

KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, üniversitelerden mezun olan öğrencilerin her birinin yapabileceği işin farklı olduğunu ancak işverenin bunu en güzel şekilde ayırt ederek, doğru işe doğru kişiyi seçmesi gerektiğini hatırlattı. Hacıkerimoğlu, “İş dünyası olarak ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak bizim en önemli vazifelerimizden biridir. Bu kaynakların en başında ise insan kaynağı gelmektedir. Avrupa ülkelerine nazaran genç nüfusun yoğun olduğu şanslı ülkelerden biriyiz. Bu kaynak, ülkemizin geleceği açısından çok önemlidir. Her yıl olduğu gibi bir eğitim ve öğretim yılının daha sonuna geldik. Binlerce genç kardeşimiz üniversitelerden mezun oldular. Aldıkları tüm eğitim öğretimleri ve geliştirdikleri becerileri ile iş dünyasına atılım için belki hazırlar belki de daha çok hazırlanacaklar.” dedi.

DİPLOMA KADAR YABANCI DİL DE ŞART

Globalleşen ve sınırların ortadan kalktığı bir dünyada yaşandığını kaydeden Hacıkerimoğlu, “Dünyada bir gerçek var, bazen acımasız bazen kaliteyi doğuran, bazen yarışa iten bazen güzellikleri beraberinde getiren bir gerçek o da rekabet. Bugün İngilizce bilmeyen bir arkadaşımızın iş bulma şansı yarı yarıya azalmış demektir. Yani diploma kadar yabancı dil de şart. Araba kullanabilme, teknolojik aletlere adaptasyon ve kullanım becerileri, insiyatif kullanabilme ve yorum yapabilme hâkimiyetinin fazla olduğu arkadaşlar, gelecek beklentilerinin gerçeklerle harmanlanması sanki sorunların çözümünde biraz daha etkili olacaklarına inanıyorum.” diye konuştu.

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hacıkerimoğlu, iş hayatına adım atacak gençlere tavsiyelerini şu şekilde sıraladı: “İnsanlar bilmediklerine düşmandır, bildikleri ise dost hükmündedirler. Ne kadar çok kişiyle tanışırsak o kadar iyidir bizim için. İnsanlar çevreleriyle ve tanıdıklarıyla iş yaparlar. Bu yüzden tanışmayı ve tanıştıklarımızda iz bırakmayı prensip haline getirmeliyiz. Kişisel gelişimlerin daimi olması gerekmektedir. Yani 'Bugünü yarınıyla eşit olan kişi zarardadır' hükmünce her gün kendimize yeni bir şeyler ilave etmenin yollarına bakmalıdır. Takip başarının yüzde 90’nını kapsar. Yani dünyada değişen trendi takip etmek dünya literatürünü takip etmek gerekir. Bunun yanında iş takibimiz de oldukça iyi olmalı. Çaycılıktan yöneticiliğe ve patronluğa terfi eden onlarca örneğin en belirgin ortak özelliği işlerini sevgiyle yapmaları ve takipçi olmalarıdır. Sunum kabiliyeti yüksek olmalı, sunduğunuz ne ise ederine kat kat değer kazandırır. Bir kilo inciri alacağınız fiyat 5 lira ise bir kilo incirin tane tane sarılması onların bir hediye kutusu içine konması ve sunulması 25 lira eder. İnsanın kendini sunuşu da önemlidir. Zaman yönetimi çağımızın hastalığıdır. Her şeyin hızlı yaşandığı bu dönemde, zaman planlamasının iyi yapılması ve günü iyi değerlendirmek sizleri diğerlerinden ayırt edici bir özellik olacaktır. Ya iş bulamazsam kaygısını bir kenara bırakıp kendinize güvenerek, kendinizi tanıyarak ve hedeflerinizi belirleyerek hareket edin. İş aradığınızı, hatta nasıl bir iş aradığınızı etrafınıza duyurun.”

Hacıkerimoğlu ,iş dünyasına da çağrıda bulunarak ‘nitelikli beyin göçünün önlenmesi ve aktif kullanılması konusunda devlet ve üniversite yönetimlerin sorumluluğunun olduğu kadar sivil toplum kuruluşları ve iş adamlarına da sorumluluklar düştüğünü belirtti. Bütün kurumların birliktelik oluşturarak koordinasyon halinde hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Hacıkerimoğlu, “İstihdam sorunlarını konuştuğumuz günümüzde işverenler olarak verimli personel bulamamaktan şikâyet ediyorsak, burada koordinasyon eksikliğinden bahsedebiliriz. Yanlış işleyen bir şeyler var demektir. İş arayan arkadaşlarımız kendilerini geliştirmenin yollarını ararken işveren arkadaşlarımız da ücret politikalarını yeniden gözden geçirmeleri karşılıklı problemlerin çözümünde önemli rol oynayacaktır.” dedi.

CİHAN

Yorumlar