Hacı adaylarına 'Dolar' farkı çıktı

Diyanet, bu yıl hac ücretlerinde dolar kuruna geçti. Geçen sene 2700 euro olan hac normal konaklama hac ücreti bu yıl 3600 dolara çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Hacı adaylarına 'Dolar' farkı çıktı

Geçen sene Mart ayında hac için takribî 7700 TL Türk Lirası ödeyen hacılar bu sene hac için 9360 lira ödeyecek.

Geçen seneye nazaran hacılar 1660 lira zararda. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu ise dolar kurunun arttığı bir devirde dolar tarifesine geçmediklerini kararı kasım ayında aldıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, hac fiyatlandırmasının avrodan dolara geçişine ilişkin, "Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için tahsil edilen ücreti dolar düzeyi şekilde değiştirdi" izahatsında bulundu. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan izahatda, hac ibadeti için 2007'ten 2014'e kadar başvurusunu aralıksız yenileyenler kuraya tabi tutulmadan kati kayıt hakkı kazanacağı, geriye kalan kontenjan için 12 Mart'ta kura çekileceği söylendi. Kurada çıkan vatandaşların 16-27 Mart'ta kati kayıt yaptırması gerektiği bildirdi. Her ülkeye verilen hac kontenjanının, o ülkenin nüfusunun binde birisi oranında bulunduğu lakin Kabe'nin çevresini genişletme çalışmaları nedeni ile yüzde 20'lik kontenjan kısıtlamasına gidildiği hatırlatılan izahatda, bu sene Türkiye'den 55 bin 540 vatandaşın hacca gidebileceği kaydedildi.

KARARI KASIM AYINDA ALDIK 

Geçen sene Mart ayında hac için takribî 7700 TL Türk Lirası ödeyen hacılar bu sene hac için 9360 lira ödeyecek. Geçen seneye nazaran hacılar 1660 lira zararda. Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu ise dolar kurunun arttığı bir devirde dolar tarifesine geçmediklerini kararı kasım ayında aldıklarını söyledi.

TİCARİ KAYGI YOK

Suudi Arabistan'daki tüm ücretlendirme ve kiralamaların dolar düzeyi üstünden yapıldığına değinilen izahatda, bu sebeple Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için tahsil edilen ücreti dolar düzeyi şekilde değiştirdiği anlatım edildi. Beş ay evvela yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle merakı olmadığı belirtilen izahatda, "Başkanlık, tüm hizmetlerini ticari bir tasa gözetmeden yerine getirmektedir" ifadesine yer verildi. Diyanet İşleri Başkanlığının, mukaddes topraklarda hacılara başta vaaz ve irşat hizmetleri olmak üzere yemek, sıhhat ve ulaşım hizmetlerini hacılara sunacağı bildirildi. Yurtdışından hacca gitmek isteyenlere de yer verilen izahatda, Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşeliklerine başvuru edenler arasından 8 bin insanın bu sene memleket dışından hacca gideceği söylendi.

VEKALET KOLAYLIĞI

Hac kurasında çıkan lakin heyet raporuyla sıhhat durumlarının uygun olmadığını beyan edenler için kolaylık getirildiği vurgulanan izahatda, "Bu vaziyette olanların birinci dereceden yakınları, noterden alınacak vekaletle yakınlarının hac görevini yerine getirebilecek" bilgisine yer verildi. Hacca gidecek vatandaşlara ayrıcalıklı hizmet alternatifleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine'deki yapı ve otellerin fizik yapıları ve Harem'e bulunan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de tespit edildiği belirtilen açıklanan "normal konaklama" seçeneğini tercih edenlerin 3 bin 600 dolar, "müstakil konaklama"yı sevenler 5 bin dolar, otel tipi konaklama tercih edenlerin ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar içinde değişen hizmet bedeli ödeyeceği kaydedildi. Hac kuralarının sonuçlarının tıpkı gün www.diyanet.gov.tr adresinden ilan edileceği bildirildi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar