(Haber izlenim) Soma’da her yer cenaze evi gibi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası, sadece kaybı olan aileleri değil bütün ilçeyi derinden etkiledi. Halkın bir kısmı ilçe meydanı ve hastane çevresinde toplanırken bir kısmı da kahvehanelerde televizyon başında haber...

Google Haberlere Abone ol
(Haber izlenim) Soma’da her yer cenaze evi gibi

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası, sadece kaybı olan aileleri değil bütün ilçeyi derinden etkiledi. Halkın bir kısmı ilçe meydanı ve hastane çevresinde toplanırken bir kısmı da kahvehanelerde televizyon başında haber bekliyor.

Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden faciasının üstünden 5 gün geçti. Madende arama çalışmaları devam ediyor. Kayıpları olanlar endişeli. Cenazesini alanlar evine yakın bir mezarlığa ya da köyüne defnetti. Soma denildiğinde akla ilk gelen kömür madeni. Soma’nın da amblemi olan kömür işçileri anıtı ilçe meydanında yerini almış bundan yıllar öncesinde. Anıtın üstüne bırakılan karanfiller ve başsağlığı yazısı dikkat çekiyor. Duvarlarda, otobüslerde, otomobil camlarında ve ilçenin hemen her yerinde, ‘Soma halkının başı sağolsun’ yazısını görmek mümkün.

Soma’da 100 bin nüfusun yaklaşık yarısı maden sektöründen hayatını idame ettiriyor. Sokakta giderken rastgele birine soru sorduğumuzda son yaşanan olayda mutlaka uzak ya da yakın bir tanıdığını kaybettiğini söylüyor. İlçe meydanında beklerken mikrofon uzattığımız Serdar Gelir de yeğeni Uğur Çolak’ı(26) kaybetmiş. Olayın ilk sıcak anlarını anlatırken gözleri dolan Gelir, “Kırkağaç soğuk hava deposuna teşhise gittiğimizde 200’den fazla cenazeye tek tek baktık. Madenden ilk çıkan işçiler karbon monoksitten zehirlenerek ölmüş. Sonradan çıkanların yanarak vefat ettiğini biliyoruz. Benim yeğenim de yanarak vefat etmiş. Tanınmayacak haldeydi. Kolundaki dövmesinden tanıdık. Yüzü değil vücudu bile tanınmayacak haldeydi. Soma’da bu tür kazalar sık sık yaşanır. Ocak ayında da bir kişi yine vefat etti. Kazanın büyüğü küçüğü yok. Öfkeliyiz. Bu olay olduğu andan itibaren herkes bir tarafa kaçtı. Soma’ya gelen parti liderleri, şirkete gidip Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan bilgi aldık deyip gidiyorlar. Burada asıl acı sahipleri var.” diye konuşuyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma ziyaretinde yaşanan arbede ve dayak iddiaları da halkın tepkisini çekmiş. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş şakayla karışık, “Efe buralarda yumruk attı. Yeşilportakal'da adamı dövdü. Tayyip’ten korkuyor millet ne yapsın. Sakın çekme.” diyerek konuşmaktan çekiniyor.

Hastane, soğuk hava deposu ve maden ocağı önünde bekleyenlerden çok kahvehanelerde televizyondan bir şeyler öğrenmeye çalışanlar da var. Bunlardan biri de Ufuk Kızıldemir. Soma’da herkesin çok üzgün olduğunu belirten Kızıldemir, şöyle devam ediyor: “Herkesin evinde tanıdığı mutlaka vardır ölenler arasında. Benim şu anda bacanağım yer altında. Televizyon seyrediyoruz. Hastanelere bakıyoruz. Kırkağaç’taki depolara bakıyoruz. Bazı akrabalar maden ocağında bekliyor. Çaresizlik içinde bekliyoruz.”

Uzaktan akrabası ve arkadaşını kaybeden Mustafa Yaman da, “Ahmet var benim uzaktan akrabam. Maden kazsında öldü. Aldık cenazemizi gömdük. Geçen sene de olmuştu kaza. Çökmüştü. Kafalar karışık.” ifadelerini kullanıyor.

Genellikle cenaze evlerinde görmeye alışık olduğumuz lokma ikramı da Soma’da ilçe merkezinde yapılıyor. Basri Saygılı isimli hayırsever, hastane önünde lokma döktürerek oradan geçenlere ikram ediyor.

CİHAN

Yorumlar