Haber dergiciliğinde 20 yıllık ‘Aksiyon’

Haftalık haber yorum dergisi Aksiyon, 20. yaşına girdi. 10 Aralık 1994'te yayın hayatına başlayan dergiye geçmişten günümüze emeği olan yönetici, yazar, muhabir ve basın emektarları bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Haber dergiciliğinde 20 yıllık ‘Aksiyon’

Haftalık haber yorum dergisi Aksiyon, 20. yaşına girdi. 10 Aralık 1994'te yayın hayatına başlayan dergiye geçmişten günümüze emeği olan yönetici, yazar, muhabir ve basın emektarları bir araya geldi.

Zaman gazetesi merkez binasında gerçekleştirilen yıldönümü kutlamasında açılış konuşmasını Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu yaptı. Cemil Meriç'in “Dergi, hür tefekkürün kalesidir. Bizde hazin bir kaderi var dergilerin; çoğu bir mevsim yaşar, çiçekler gibi. En talihlileri bir nesle seslenir.” sözü ile konuşmasına başlayan Korucu, “Meriç'in bu sözünü üzerimize alıyor, önümüze hedef olarak koymaya çalışıyoruz. Arşiv değeri olan kalıcı izler bırakma peşindeyiz.” dedi. Türkiye'de dergiciliğin zor ve cesaret isteyen bir iş olduğunu vurgulayan Korucu, “Dergicilik yapılmaz, mecmua okunmaz' önyargılarının zihinleri esir aldığı bir coğrafyada, sabır ve sebatla direniyor, cepheyi terk etmiyoruz. Sizden devraldığımız bayrağı düşürmeden hep yukarıda taşımaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda kapanan ve kulvar değiştiren dergilerin moral bozduğunu söyleyen Korucu, “Aksiyon'un tiraj raporları ve dosyalarımıza kamuoyu alakasını gördükçe yeniden ‘vira bismillah' deyip yola koyuluyoruz.” dedi. Korucu, Aksiyon'un 20 yıldır kesintisiz bir şekilde yayında olduğunu hatırlatarak geceye katılan eski çalışanlara teşekkür etti. Aksiyon dergisinin 28 Şubat'ın zor günleri de dahil, haber dergiciliğini başarı ile yerine getirdiğini ifade ederek, bundan sonraki süreçte de Aksiyon'un yalnız bırakılmamasını istedi.

EKREM DUMANLI: DERGİCİLİKTE 20 YILI DOLDURMAK KOLAY DEĞİL

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Erkem Dumanlı da, haber dergiciliğinin zorluğuna değindi. Türkiye’de insanların okuma derinliğinin azlığı sebebiyle, düşünmeye sevk etmeyen çerez gibi haber modelinin çok yaygın olduğunu anlatan Dumanlı, Aksiyon örneğinin bir başarı öyküsü olduğuna dikkat çekti. Aksiyon’un artık bir mektep olduğunu vurgulayan Dumanlı, “Bir yıl değil, iki yıl değil, 10 yıl değil; 20 yıl dergicilik yapmak, hele hele Türkiye’de çok kolay bir şey değil, arkadaşlarımızla gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Derginin eski genel yayın yönetmeni, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Mehmet Yılmaz ise Aksiyon'un bir ekol ve okul olmasına dikkat çekerek her dönem kendini aşan ve kendisiyle yarışan bir dergi olduğunu söyledi. Türkiye'deki gelişmelere paralel olarak ülkenin önüne ışık tutacak dosyalar çalışıldığının altını çizen Yılmaz, zaman ve mekan derinliğini ön plana çıkaran dosya heberciliği yapıldığı için Aksiyon'da çalışanların diğer arkadaşlarına göre bir adım önde olduğunu belirtti.

Yazar Ahmet Turan Alkan da delikanlılığını idrak eden derginin artık kemalat yıllarına geldiğini belirterek arkasında iyi bir sicil ile mühim bir gazetecilik tecrübesi bıraktığını belirtti. Yirminci yılı çok güç bir arka planda kutladıklarını belirten Alkan, "Normal zamanda bu salonda olması gereken pek çok insan bugün buraya gelmeye neredeyse çekinir hale geldi. Bunlar zor zamanlar fakat işine ciddiyetle sarılmak kalıcı olmak, böyle zamanlarda da dik durmak, doğru yerde durmayı ve sabırlı olmak lazım." şeklinde konuştu.

Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ise, "Aksiyon'da hayatımın 7 yılı var. Aksiyon dergisinde gazetecilik adına öğrendiğim çok şey var. 20 yıl önce birlikte haberciliğe başladığımız birçok arkadaşımız şimdi medyanın çeşitli yerlerinde üst düzey yönetici, yazar gibi çok önemli pozisyona gelmişler. Demek ki Aksiyon çok iyi bir dergi ve aynı zamanda medya okulu olmuş. 20 yıldır kaliteli bir çizgiyi devam ettirmek çok önemli. Aksiyon çalışanlarına bundan sonraki yayınlarında başarılar diliyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Geceye katılamayan yurt dışındaki eski çalışanlar ise video kaydı gönderdi. Derginin kuruluşundan bugüne kadar görev yapan üç isim, gazeteci-yazar Cemal Kalyoncu, Yazı İşleri Müdürü Necati Kola ve Yazar Mahmut Nedim Hazar ile bir trafik kazasında hayatını kaybeden Aksiyon'un eski Haber Müdürü merhum Ömer Erturgut'un eşi ve çocuklarına plaket takdim edildi. Dergiye emek veren eski çalışanların anlattıkları anılar davetlileri geçmiş günlere götürdü. Aksiyon'un ilk çıkarılış döneminde görev yapan isimler hatıralarını paylaştı.

Feza Yayın Grubu İmtiyaz Sahibi Ali Akbulut, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdulhamit Bilici, Today’s Zaman Genel Yayın Müdürü Bülent Keneş, Bugün Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcı Mehmet Yılmaz, Medya Etik Konseyi Derneği Başkanı Halit Esendir, bir dönem Aksiyon’da haber müdürlüğü yapan Mahmut Çebi, derginin danışmanlığını yapan Yalçın Çetinkaya ile çok sayıda davetli katıldı. Davetlilere Aliya İzzet Begovic'in kapak yapıldığı Aksiyon'un ilk sayısının tıpkı basımı hediye edildi. 20. yaş pastası kesildikten sonra hatıra fotoğrafı çekildi. Aksiyon dergisinin 28 Şubat şartlarında yaptığı yayınların önemine dikkat çekilirken haftalık haber dergiciliğinde 20 yılı doldurabilmesinin önemine değinildi.

Aksiyon Dergisi Yazı İşleri Müdürü Necati Kola ise, derginin hem ilk hem de son sayısında bulunan üç isimden biri olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.



CİHAN

Yorumlar