H3N2 virüsününe karşı aşıyla korunun!

Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu, son günlerde yaygınlaşan H3N2 virüsünün 2011 yılından beri var olan domuz kaynaklı grip virüsü olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
H3N2 virüsününe karşı aşıyla korunun!

Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Okucu, son günlerde yaygınlaşan H3N2 virüsünün 2011 yılından beri var olan domuz kaynaklı grip virüsü olduğunu söyledi. Okucu, “Aşı gripten korunmanın tek gerçek yoludur. Eğer hastalık kapıya dayanmadıysa yapılacak aşının fayda etme olasılığı yüksek.” dedi.

Dr. Metin Okucu, son zamanlarda çevremizdeki birçok kişide görülen H3N2 grip virüsü hakkında bilgiler verdi. Okucu, H3N2’nin 2011 yılından beri olan domuz kaynaklı grip virüsü olduğunu söyledi. Gribin belirtilerini söyleyen Okucu, “H3N2 kaynaklı gribal enfeksiyonlarda yüksek ateş, eklem ve kas ağrıları, kırıklık ve halsizlik hissi, boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, kuru öksürük görülür.” ifadelerini kullandı.

Yüksek riskli gruptan sayılan hastaların, şikayetleri başladıktan sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar alması gerektiğini aktaran Okucu, “Hastalığı normal seyirde geçirenler evde kalıp yatak istirahat yapmalı, bol sıvı almalı ve ağrı ve ateş için ateş düşürücü tabletleri kullanmalıdır. Ancak şikayetler 5-7 günü geçer, ağırlaşır veya ek yeni şikayetler eklenirse bir doktora gitmek gerekir. Korunmak için aşı gereklidir, faydalıdır ve yan etkisi yoktur. Bunun dışında gripli biri ile temas ettikten sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar ile korumaya başlanabilir. İlaç kullanımı 5-7 gün sürmelidir.” diye konuştu.

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Okucu, şunları kaydetti: “Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadan, ilaç kullanma kararını siz değil doktor versin, hijyen ve el yıkama hastalıktan korunmada çok önemlidir, hastaysanız evde dinlenin, yatak istirahati çok önemli. Gribe yakalanmamak için evde kalmak, kalabalık yerlerden ve hastalardan uzak durmak, sık sık elleri su, sabun veya antiseptik sıvı ile yıkamak işe yarayacaktır.”
CİHAN

Yorumlar