‘H3N2 grip virüsü, en çok sağlıklı gençler için tehlikeli’

H3N2 olarak adlandırılan grip virüsü çok sayıda insanı yatağa düşürdü. Dâhiliye Uzmanı Metin Okucu, gripten korunmanın en iyi yolunun aşı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘H3N2 grip virüsü, en çok sağlıklı gençler için tehlikeli’

H3N2 olarak adlandırılan grip virüsü çok sayıda insanı yatağa düşürdü. Dâhiliye Uzmanı Metin Okucu, gripten korunmanın en iyi yolunun aşı olduğunu söyledi. İstirahatin de önemli olduğunu vurgulayan Okucu, ilginç bir bilgi verdi. Okucu, grip vakalarının en çok sağlıklı gençler ve hamileler için tehlike arz ettiğini söyledi. Okucu, bu durumu “Genç insanlarda bağışıklık sistemi yoğun tepki gösteriyor ve bu nedenle vücut daha çok hasar görüyor.” şeklinde açıkladı.

Bu yıl etkili olan ve çok sayıda insanı yatağa düşüren gribe neden olan virüs H3N2. Uzmanlar, bu virüsün 2011 yılından beri görülen ve domuz kaynaklı bir virüs olduğunu söylüyor. Hayati riski olmayan virüsün, özellikle kronik hastalıkları bulunanlarda ve yaşlılarda tehlikeli olabileceği belirtiliyor.

H3N2 virüsü hakkında bilgi veren Dahiliye Uzmanı Metin Okucu, gripten korunmanın en gerçekçi yolunun aşı olduğunu vurguladı. Gribe yakalananların başkalarına bulaştırmamak için çok fazla dışarı çıkmamasını öneren Okucu, istirahatin önemli olduğuna dikkat çekti. Gribin belirtilerini yüksek ateş, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı, kuru öksürük ve halsizlik olarak sıralayan Okucu, “Yüksek riskli gruptan sayılan hastalar, şikayetler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar almalıdır. Hastalığı normal seyirde geçirenler evde kalıp yatak istirahati yapmalı, bol sıvı almalı ve ağrı ve ateş için ateş düşürücü tabletleri kullanmalıdır. Ancak şikayetler 5-7 günü geçer, ağırlaşır veya ek yeni şikayetler eklenirse bir doktora gitmek gerekir. Korunmak için aşı gereklidir, faydalıdır ve yan etkisi yoktur. Bunun dışında gripli biri ile temas ettikten sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar ile korumaya başlanabilir. İlaç kullanımı 5-7 gün sürmelidir.” dedi.

Okucu, “Gribe yakalanmamak için evde kalmak, kalabalık yerlerden ve hastalardan uzak durmak, sık sık elleri su, sabun veya antiseptik sıvı ile yıkamak işe yarayacaktır. Gribin bulaşıcılığı, ilk şikayetler başladıktan 7 gün sonra ortadan kalkar. Bu zamanı evde geçirmek hem daha hızlıca iyileşmenizi sağlar, hem de başkalarına bulaştırma ihtimalini azaltır.” ifadelerini kullandı.

H3N2’nin virüs ailesinden olduğunu kaydeden Okucu, “Bu tür virüsler daha çok sağlıklı gençleri etkileyebiliyor, hamile ve yeni doğum yapmışları kötü etkiliyor. Daha önceki yıllarda öyle oldu. En çok ölüm vakaları genç sağlıklı insanlarda oldu. Bağışıklık mekanizması var. Genç insanlarda bağışıklık sistemi yoğun tepki gösteriyor ve bu nedenle vücut daha çok hasar görüyor.” şeklinde konuştu.


CİHAN

Yorumlar