GYV: Sivil yapıyı hedef alan siyasi yöneliş, sivil olan tüm yapıları tehdit eder

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, sivil yapının hedef alındığını bir siyasal yönelişin sadece Hizmet’i değil, Türkiye’de sivil olan bütün yapıları tehdit edeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
GYV: Sivil yapıyı hedef alan siyasi yöneliş, sivil olan tüm yapıları tehdit eder

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, sivil yapının hedef alındığını bir siyasal yönelişin sadece Hizmet’i değil, Türkiye’de sivil olan bütün yapıları tehdit edeceğini söyledi.

Swissotel’de basın açıklaması yapan Mustafa Yeşil, açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “Hükümet Cemaati, Cemaat de Hükümeti aynı argümanlarla suçluyor. Fişleme, delil üretme ve hukuksuzluk. Çok sık basın açıklaması yapmayan bir kurumsunuz Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı olarak. Ciddi bir kaygınız mı var ki bugün bu taleplerde bulunuyorsunuz, bu çağrıda bulunuyorsunuz?” sorusuna Yeşil, “Kaygımız şahsi değil. Birilerinin ifade ettiği gibi ‘zümrevi’ de değil. Kaygımız topyekün bu ülkenin barışı, kazandığımız 11 yıllık iktidar dönemindeki demokratik kazanımlar, ülkemizin uluslararası arenada sahip olduğun kıymet ve değer, ve bunların çözülmesiyle birlikte başlayacak toplumsal kaos, onun arkasından gelecek ekonomik kriz kaygısıdır. Biz süreç hala daha tek taraflı ve unutmamak lazım ortada bir kavga ve savaş var gibi biz meseleyi değerlendirmiyoruz. Savaş ve kavga, değerleri, dengeleri ve güçleri eşit olan iki yapı arasında olur. Biz bir sivil yapıyız. Biz siyaset alanında elbette ki katılımcı demokrasilerde tekliflerimiz olacaktır, tenkitlerimiz olacaktır. Bunun yanında tavsiyelerimiz bir sivil yapının sesi olarak elbette ki olacaktır. Ama bu talepleri dizayn edecek olan, hayata taşıyacak olan, bunları gerçekleştirecek olan iktidardır. İktidar bugün devlet gücünü kullanarak hele hele son dönem organize edilmiş olan mono blok medyayı kullanarak eğer bir sivil yapıyı veya sivil yapıları o güç üzerinden tahribata yönelmişse bunun bu ülkede hukukun kalmadığı, uzlaşının bittiği, birlikte yaşama arzu ve heveslerinin tükendiğinin alamet ve işaretleri olur.” cevabını verdi.

Mustafa Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Unutmamak lazım; 17 Aralık’tan sonra hukukun askıya alınmış olduğu bir iktidar döneminde yeniden hukuki bir takım işlerin yapılması fevkalade zordur ve endişe vericidir. Eğer bu ülkede eşit şartlarda yaşıyorsak, hukukun karşısında eşit isek, yolsuzluk operasyonlarının yürümesi kadar paralel yapı iddialarının hukuk zemininde soruşturulması, aynı şekilde tasfiyeler kadar fişlenmelerin soruşturulması, gayri meşru dinlemelerin bu zeminde soruşturulması gerekmektedir. Onun için açıklamamız bugün artık taraf halinde konumlanmış olan hükümetten ziyade Sayın Cumhurbaşkanı’na olmakta, bu sürecin bir an önce an önce hukuk zeminine oturtulmasını istemekteyiz. Yoksa, şahsi bir kaygımız veya Hizmetimizle alakalı bir endişe değil, unutmamak gerekir ki; sivil yapının hedef alındığını bir siyasal yöneliş, sadece bizi tehdit etmez, bu ülkede sivil olan bütün yapıları tehdit eder. Bunun anlaşılabilmesi için bu acı sürecin yaşanması zannediyorum gerekmiyor.”





CİHAN

Yorumlar