Gürsel Tekin: Kentsel dönüşüm kentsel yıkıma dönüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, kentsel dönüşümün kentsel yıkıma dönüştüğünü söyledi. Tekin, “İstanbul’da Fikirtepe, Sultan Mahallesi, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye’de önümüzdeki günlerde 700-800 bin yurttaşımızın...

Google Haberlere Abone ol
Gürsel Tekin: Kentsel dönüşüm kentsel yıkıma dönüştü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Gürsel Tekin, kentsel dönüşümün kentsel yıkıma dönüştüğünü söyledi. Tekin, “İstanbul’da Fikirtepe, Sultan Mahallesi, Gaziosmanpaşa ve Ümraniye’de önümüzdeki günlerde 700-800 bin yurttaşımızın mağduriyeti olacak. Bugün tapuların hiçbir güvencesi yok. Getirilen kentsel dönüşüm yasasıyla tapular hükümetin iki dudağı arasında.” dedi.

Fikirtepe’de oturan vatandaşlarla mahallelerinden bir araya gelen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, vatandaşların sıkıntılarını dinledi. Vatandaşlar, Tekin’e kentsel dönüşümün, uyuşturucu kullanımı yaygınlığının ve Suriye’den gelen vatandaşların neden olduğu sıkıntıları anlattı. Vatandaşlar ile bir süre mahallede gezen Tekin, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümün kentsel yıkıma dönüştüğünü belirten Tekin, “Burada sosyal doku değişti, insanların mağduriyetleri arttı. Burada insanlar bir köy yaşamı içerisindeydi. Güvenlik sorunu ve sıkıntılar olmazdı. Suriye’den gelen yüzbinlerce vatandaşımız nerede boş yer varsa oralara sığındı. Onların yaratmış olduğu çok ciddi sıkıntıda var. Bonzai denilen uyuşturucu Türkiye’nin neredeyse her yerinde satılıyor. Herkesin haberi var ama bir tek bu ülkeyi yönetenlerin bonzaiden haberi yok. Bonzai ile ilgili soru önergesi verdim. Ne yapılması gerektiğini söyledim. Bu güne kadar soru önergeme bile cevap verilmedi. Bonzaiden ve uyuşturucudan dolayı binlerce insan mustarip oldu.” diye konuştu.

Fikirtepe ile ilgili ne gibi adımlar atmayı planladıklarının sorulması üzerine Tekin, şunları kaydetti: “Kentsel dönüşümün sağlıklı oluşabilmesi için kamuya ait 2 arsa var onu mutlaka buraya dahil etmemiz lazım. Biri devlete ait olan Çocuk Esirgeme Kurumu diğeri ise yine devlete ait olan Devlet Malzeme Ofisi bunları buraya kattığımızda kentsel dönüşüm konusunda donatı alanları, yol, okul imkanları olacak. Bu dönüşebilir mi? dönüşemez mi? sıkıntıları da büyük olasılıkla ortadan kalkacak.”

Tapuların yüzde 35 yüzde 40’ının yok olup gittiğini söyleyen Tekin, “Yurttaş devlete güvenmeyecek mi? devlete güvenerek evinden taşınmış kirada oturuyor. Emekli maaşıyla kirasını bile ödeyemiyor. Hani televizyonlara çıkıp palavralar atıyordunuz. ‘Kimse mağdur olmayacak’ diye. Gelin buradaki mağduriyeti görün. Sadece Fikirtepe değil. Sultan Mahallesi, Gaziosmanpaşa, Ümraniye İstanbul’da önümüzdeki günlerde 700-800 bin yurttaşımızın mağduriyeti olacak. Hiçbirinizin tapu güvencesi yok. Türkiye’de herkesin güvendiği 2 şey vardı. Biri sınav diğer tapuydu. Ama bugün tapuların hiçbir güvencesi yok. Kentsel dönüşüm yasasıyla tapular hükümetin iki dudağı arasında.” ifadelerini kullandı.

Fikirtepe’nin sadece yapılacak rezidanslarla gündeme geldiğini belirten mahalle sakini Yasemin Kampramcı, “Yıkılan binalar, uyuşturucu satıcıları, Suriyeliler her türlü rezillik diz boyu oldu. yetkililerden yardım istiyoruz. Zaten burada yapılmak istenen rezidanslara biz oturamayacağız. Fareler gibi yaşamak istemiyoruz.” dedi.

Kentsel dönüşüm olayı çıkmadan önce Fikirtepe’nin kötü bir yer olmadığını kaydeden Nuray Uluocak ise, şunları kaydetti: “Herkes evini bıraktı gitti. Evlerin büyük bir kısmı yıkıldı. Fikirtepe’nin pisliği ortaya çıktı. Şu anda sokaklarda fareler geziyor. Biz gündüz vakti kapılarımızı kilitliyoruz. Madem buraları yıkmayacaklar bizim güvenliğimizi sağlasınlar.”

Emine Demirci ise, Gürsek Tekin’den uyuşturucu batağına saplanmış gençlerin kurtarılması için yardım istedi. Her geçen gün bonzai kullanımının arttığını söyleyen Demirci, “Çocuklarımızı kurtarın para pul hiçbirisi umurumda değil.” diye konuştu. Tekin ise, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

CİHAN

Yorumlar