Gürcü Patrik 2. İlia, Öşvank Manastırı'nı ziyaret etti

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak Erzurum'a günübirlik gezi için gelen Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, tarihi Öşvank Manastırı ve İşhan Kilisesi(ni ziyaret etti. Ankara, Trabzon ve Rize ziyaretlerinin ardından...

Google Haberlere Abone ol
Gürcü Patrik 2. İlia, Öşvank Manastırı'nı ziyaret etti

Türk Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak Erzurum'a günübirlik gezi için gelen Gürcistan Ortodoks Kilisesi Patriği 2. İlia, tarihi Öşvank Manastırı ve İşhan Kilisesi(ni ziyaret etti.

Ankara, Trabzon ve Rize ziyaretlerinin ardından Patrik 2. İlia, beraberinde Gürcistan Ankara Büyükelçisi İrakli Koplatadze, metropolitler ile din adamları sabah saatlerinde Ankara uçağı ile Erzurum'a geldi. Erzurum İl Müftüsü tarafından karşılanan Patrik, rahatsızlığı nedeniyle Palandöken Dağı'ndaki Xanadu Otel'e istirahate çekildi. Birinci metropolit Anania ve diğer din adamları için Müftü Çınar, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Müceldili Konak'ta kahvaltı verdi. Konuk din adamları Erzurum Arkeoloji Müzesi ile Üçkümbetleri ziyaret etti. Daha sonra Patrik ve beraberindeki 20 kişilik din adamı heyeti koruma eşliğinde Uzundere ilçesindeki Öşvank Manastırı ile Artvin sınırlarındaki İşhan Kilisesi'ni de ziyaret etti.

Birinci Metropolit Anania, Türk ve Gürcüler arasında tarihi dostluk bağlarının güçlü olduğunu söyledi. Erzurum'u sevdiklerini ve aralarında tarihi bağların bulunduğuna değinen Anania,"Erzurum'u ve Erzurumluları severiz. Çünkü aramızda 11. Yüzyıldan bu yana güçlü tarihi bağlar mevcut" dedi.

Gürcistan Teoloji Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Sanat Tarihi Başkanı Prof. Dr. Merab Buçukari, Uzundere ilçesindeki Öşkvank manastırının restorasyonu için Türkiye ile ortak çalışma başlattıklarını ifade etti. Prof. Dr. Buçukari ortak çalışma ile ortak tarihi mirasları korumayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Ahmet Erdem, Gürcistan'daki Ahmediye Cami ve Medresesi'nin bu ülke tarafından restore edildiğini anlattı.Erdem, 2007 yılında iki ülkenin Kültür Bakanlıkları arasında yapılan protokolle tarihi dini mekanların karşılıklmı olarak restorasyonunun kararlaştırıldığına dikkat çekerek, "Gürcü devleti Ahmediye Cami ve medresesini restore etti. Türk devleti olarak biz de Uzundere'deki Öşkvank manastırını restorasyon için karar aldık. Ancak protokol imzalanmadığı için Öşvank manastırının restorasyonuna başlanamadı." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar