Güneydoğulu yatırımcı ihracat için zirvede buluştu

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF), Gaziantep Girişimci İşadamları Derneği (GAPGİAD) ortaklığıyla, ‘Güneydoğu Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Güneydoğulu yatırımcı ihracat için zirvede buluştu

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF), Gaziantep Girişimci İşadamları Derneği (GAPGİAD) ortaklığıyla, ‘Güneydoğu Ticaret ve Yatırım Zirvesi’ düzenledi. Özellikle Türkiye’nin Ortadoğu ihracatında önemli payı olan bölgede, ihracatın da artırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan zirvede, üretici ve pazarlamacılar buluştu. Gıda sektörü ile ilgili 40 civarında standın açıldığı zirvede, yeni iş bağlantıları sağlanmaya çalışıldı.

Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen zirveye TUSKON üyesi dernekler büyük ilgi gösterdi. GÜNSİAF olarak üyeleri tanıştırmak, kaynaştırmak ve bölgenin ihracatına daha fazla katkıda bulunmak amacıyla böyle bir zirve düzenlediklerini söyleyen TUSKON Genel Başkan Yardımcısı ve GÜNSİAF Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Fincan, “Üretici üyelerimizle ticaret yapan üyelerimizi tanıştırarak kaynaşmalarına ve ilişkilerini geliştirmelerini arzuluyoruz. Bu düşünceyle böyle bir zirveyi düzenlemiş bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Zirveyi, bağlı bulundukları TUSKON’un dünya ticaret köprülerine benzeten Fincan, “İnsanlar ilk önce taklit eder, sonradan kendileri de markalaşır. Biz bağlı bulunduğumuz TUSKON’u taklit etmeye başladık. Federasyon olarak bağlı bulunduğumuz TUSKON’un düzenlediği dünya ticaret köprüleriyle çok yüksek rakamlara ulaşan ticaret hacimleri çıkmakta. Biz de bunu ilk olarak düzenliyoruz. Eksiklerimizle, kendi içinde gördüklerimizi aktararak devam ettireceğiz. Şuanda bir rakam zikretmen mümkün değil hedefimiz yükseklerde.” değerlendirmesinde bulundu.

Ortadoğu ticaretine de değinen Fincan, “Şimdi bölgemizde bir dönem Irak savaşı yaşadık. Ardından Irak’a çok ciddi şekilde ihracat gerçekleşmeye başladı. İhracata bağlı olarak da üretim çok gelişti. Şimdi aynı şeyi, tabi bizler üzüntünün üzerinde bayram etmek isteyen bir millet değiliz. Ama Suriye’nin aynı şeylere ihtiyaçlarının olacağını düşünmekteyiz. İnşaat, gıda, sağlık ve eğitim sektörlerinde çok ciddi yatırımlara ihtiyacı olacağını düşünüyoruz. Bu gıda adı altında düzenlediğimiz zirvenin bir sonrasını genel olarak düzenleyeceğiz. Hedeflerimizi belirteceğiz. Ortadoğu’da Gaziantep’in stratejik bir konumu var. Lojistiği çok kolay, insanların onlarla ilişki kurmaları çok kolay. Gitme gelme diye bir sorun yok. Yani bazılarının çekinerek gittiği bölgeye, buna Suriye’de bile dahil olmak üzere biz elimizi kolumuzu sallayarak gidip gelebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

KATILIMCILAR UMUTLU

Zirveye katılan Körfez İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği (KİSİAD) Başkanı Tamer Eker de Güneydoğu’nun, Türkiye’nin stratejik bölgelerinden biri olduğunu anımsatarak, burada ticaretin, ekonominin ve sosyal alanda kültürün gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Eker, zirveye de buna katkı sağlama amacıyla katıldıklarının altını çizdi. Kilis Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Kanar da gıda üreticileri ile gıda pazarlamasını yapan kişilerin bir araya geldiği zirvenin önemine dikkat çekerek, firma olarak da dünyaya açılmak istediklerini vurguladı. Kanar, “Gerçi dünyanın 30 küsur ülkesine ihracat yapmaktayız fakat daha büyük alana, ABD ve diğer kıtalara da ulaşmak istiyoruz. Önce tabi ki bulunduğunuz yerden başlamanız gerekiyor. Doğru olan o. Bulunduğunuz yerde insanlara kendinizi doğru tanıtıp, yayılıp, kökleşip dünyaya açılmak.” diye konuştu.

Siirtli işadamı Mehmet Emin Sarı da menengiç kahvesini tanıtmak için organizasyonda yer aldıklarını kaydedip, “Buna benzer bir çok fuara da katıldık. Amacımız menengiç kahvesini Türkiye ve dünyanın bütün ülkelerine tanıtmak. Tanıtamadığımız için katıldık. Böyle fuarların da çok faydası oluyor bize. Ürünlerimizi tanıtıyoruz. İnşallah daha da iyi olacak. Bütün dünyaya yayacağız.” dedi.
CİHAN

Yorumlar