"Güneşte dışarıda bulunmak zorunda kalanlar tuz içeren sulu gıdalar almalı"

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye ederek,"Özellikle dışarıda gezen...

Google Haberlere Abone ol
"Güneşte dışarıda bulunmak zorunda kalanlar tuz içeren sulu gıdalar almalı"

Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını tavsiye ederek,"Özellikle dışarıda gezen veya çalışanlar sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir." dedi.

Sıcak havaların olumsuz etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Ulutaşdemir, "Yaz mevsimi ile artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı, bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.” diye konuştu.

'YAĞLI BESİN VE KIZARTMALARIN TÜKETİMİNDEN KAÇININ'

Sıcak aylarda beslenmenin önemine değinen Ulutaşdemir, “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2- 2.5 litre sıvı tüketin. Kahvaltınızda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulundurun. Sabah kahvaltınızda, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edin. Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçının. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulayın. Yemeklerinizde bitkisel yağlar kullanın. Vücut direncinizi artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine ayran, süt ve meyve suyunu tercih edin. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.” şeklinde konuştu.

Dışarıda çalışanların çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Ulutaşdemir, “Çalışırken güneşe maruz kalan kişiler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka kullanılmalı ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan, göz hekimlerinin önerdiği güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda; ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir." uyarılarında bulundu.

Risk altındakiler hakkında da bilgi veren Başaralı, "Yaşlılar, 4 yaşından küçük çocuklar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, sürekli ilaç alanlar, sokak çocukları, evsizler ve özellikle kronik hastalığı bulunanlar, yalnız yaşayan yaşlılar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları tehlike altındadırlar." açıklamasını yaptı.

CİHAN

Yorumlar