'Güneş gözlüğü aksesuar olmamalı'

Medicine Hospital göz doktoru Op. Dr. Adem Öztekin, güneş gözlüğünün aksesuar olarak kullanılmasından ziyade göz sağlığının düşünülmesi gerektiğini söyledi. Öztekin, "Özellikle öğle vakitlerinde UV etkisi maximum seviyeye çıkar....

Google Haberlere Abone ol
'Güneş gözlüğü aksesuar olmamalı'

Medicine Hospital göz doktoru Op. Dr. Adem Öztekin, güneş gözlüğünün aksesuar olarak kullanılmasından ziyade göz sağlığının düşünülmesi gerektiğini söyledi. Öztekin, "Özellikle öğle vakitlerinde UV etkisi maximum seviyeye çıkar. Fenotipik olarak açık tenli ve renkli gözlü insanlar daha hassastırlar. Uv etksini minimize etmek için kaliteli ve güvenilir güneş gözlükleri almak gerekir. Güneş gözlüklerini alırken bir süs aksesuarı olarak bakmak yanlıştır. Göz sağlığımız ilk sırada gelmelidir." dedi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle güneş ışığına karşı uyarılarda bulunan Öztekin, dalga boyuna göre 3 tip ultraviole ışın olduğunu söyledi. "Bunlar A, B, C olarak sınıflandırılır. UV, C atmosfer tabakaları tarafından emilir. Sadece A ve B tipinin insanlar üzerinde zararlı etkileri mevcuttur." uyarısında bulunan Öztekin, "Günümüzde ozon tabakasında meydana gelen incelmeden dolayı cildimizin ve gözümüzün ultraviole dediğimiz zararlı mor ötesi ışınlara maruz kalması kaçınılmazdır. Mor ötesi ışınlar 400 nm dalga boyundan daha kısa olan ışınlardır. Ciltte kanserlere neden olabildiği gibi gözde ise katarakt ve körlükle sonuçlanabilen sarı nokta hastalığına neden olurlar." ifadelerini kullandı.

Göz doktoru Öztekin, gözlük alırken dikkat edilmesi gerekenleri de "Güneş gözlükleri alırken uv blokajı yüzde 99 olan güneş gözlüklerini tercih edilir. Uv blokajı olmayan kalitesiz koyu renkli gözlükler gözlerde yalancı bir karanlık ortam oluşturarak, göz bebeklerinin büyümesine neden olur. Zararlı UV ışınları büyüyen göz bebeğinden içeriye kolaylıkla geçmesini sağlıyarak sarı nokta hastalığı dediğimiz rahatsızlığın gerçekleşmesine neden olurlar." şeklinde sıraladı. Güneş gözlüğünü alırken kalitesine, rengine, yüz anatomisine uygun olup olmadığına bakılması gerektiğini kaydeden Öztekin, şu uyarılarda bulundu:

"Güneş gözlünün iyi olup olmadığını anlamanın bir yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa ya da kırılmalar söz konusu ise o gözlük uygun değil demektir. Güneş gözlüğü camlarının rengininde kendine has özelliği vardır. Bunlar; yeşil ve gri renkli camlar görüntü kontrastını etkilemez ve renk bozulmasına neden olmaz. Kahverengi cam kontrastı ve derinlik hissini artırırken bir miktar renk bozulmasına neden olur. Mavi renk camlar karda en iyi görmeyi sağlarken diğer renklerde bozulmaya yol açar. Kırmızı ve pembe renkli camlar bilgisayarda en iyi görmeyi sağlarken yine renk bozulmalarına yol açarlar. Göze zararlı olabileceği iddia edilen mavi renkli ışınları bloke eden ve uzaktaki cisimlerin daha net görülebilmesini sağlayan amber renkli camlar özellikle pilotlar, kayakçılar ve gemiciler tarafından tercih edilir. Yukarıdan aşağıya rengi açılan gradyent şeklindeki camlar özellikle otomobil kullanırken rahatsız edici yansımaları engellemeleri nedeniyle tercih edilebilir."

CİHAN

Yorumlar