Güneş enerjisine doğalgaz engeli

Güneş enerjisi sistemleri üreten firmalar, büyük şehirlerde doğalgaz kullanımının güneş enerjisinden yararlanmayı engellediğini belirtiyor. Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kullanımın yoğun olduğuna dikkat çekiyor. Atık bırakmaması...

Google Haberlere Abone ol
Güneş enerjisine doğalgaz engeli

Güneş enerjisi sistemleri üreten firmalar, büyük şehirlerde doğalgaz kullanımının güneş enerjisinden yararlanmayı engellediğini belirtiyor. Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kullanımın yoğun olduğuna dikkat çekiyor. Atık bırakmaması ve maliyetsiz olması nedeniyle önemli bir enerji kaynağı olan sistemin, bazı Ortadoğu ülkelerine de ihraç edildiğini belirten firma yetkilileri, Soma faciasından sonra insanların yenilenebilir enerjiye yönelmesinin önemli olacağını vurguluyor.

Petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynakları Türkiye'de önemli bir kullanım oranına sahip. Ancak insanlar, yenilenebilir enerji konusunda yeterince bilgi edinmiyor. İstanbul'da en çok kullanılan enerji kaynağı doğalgaz. Kentte, güneş enerjisi sistemleri üreten çok sayıda firma bulunuyor. Ürünlerin çoğu Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e gönderiliyor. Firma yetkilileri, doğalgaz kullanımının yoğun olmasının İstanbul'da güneş enerjisine olan talebi azalttığını belirtiyor. Binalar inşa edilirken bu sistem için tesisat döşenmediğine dikkat çeken firma yetkilileri, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde her binada güneş enerjisi tesisatının mevcut olduğunu söylüyor.

Güneş enerjisi sistemleri ve kullanım oranı hakkında bilgi veren bir firmanın yetkilisi Serkan Uzun, “Güneş enerjisi bedava bir enerji, gökyüzünden bize bir hediye. Türkiye güneş enerjisinden yararlanmak için uygun bir ülke. Enerjide dışa bağımlıyız. Devletin öncelikle güneş enerjisine destek vermesi gerekiyor. Ama devletten böyle bir destek göremiyoruz. Çünkü satılan ürünlerde bile yüzde 18 KDV var. Güneş enerjisi yenilenebilir temiz bir enerji. Herhangi bir zararı yok. Atık bırakmıyor, çıkartırken kömür gibi ölüm tehlikesi yok.” ifadelerini kullandı.

İran, Irak, Libya, Dubai, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkelere güneş enerjisi sistemleri ihraç edildiğini, petrol ve doğalgaz zengini ülkelerde bile bu sistemin kullanıldığını anlatan Uzun, İstanbul’da sistemin rağbet görmemesinin nedenlerini de şöyle açıkladı: “İstanbul’un lüks yerlerinde, Zekeriyaköy, Selimpaşa, Tepekent gibi bu tarz yerlerde bu ürünleri satıyoruz. Yaklaşık 500 tane biz kendi markamızı satıyoruz. Türkiye'de 70-80 tane firma var. İstanbul'da 2000-2500 tane satıyoruz. İstanbul'daki binalarda bu yaygın değil. Adana kadar yaygın değil. Çünkü Adana’daki binalarda çatıya kadar tesisat yapılıp sisteme veriliyor. Doğalgazda yazın su kullansanız da size 20-30 TL düşük bir fatura geliyor. İnsanlar da peşin para vereceğine onu kullanmayı düşünerek çok da rağbet etmiyorlar. Tabi bunu devletin teşvik etmesi lazım. Sonuçta biz doğalgazı yurtdışından alıyoruz.” şeklinde konuştu.

Güneş enerjisine Türkiye'nin birçok bölgesinden yoğun talep olduğunu da söyleyen Uzun, “Zaten Ege ve Akdeniz en çok rağbet görülen yerler. Bunun dışında Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde rağbet görüyor. Zaten öncelikle Akdeniz'de çok fazla kış olmadığı için bedava enerji. Doğalgaz da çok fazla yerde olmadığı için etkili. Güneydoğu'da rakamlar aşağı düşmeye başladı. Çünkü doğalgaz gitmeye başladı o bölgeye de. Bir defa vatandaşın cebine uygun. Her hafta tüp alacağına bir kereye mahsus vermek istiyor. Ege ve Akdeniz bölgesinde bina yapılırken firma sıcak su hattını çatıya kadar çıkartıyor. Ürünleri koruyacak platforma da yapıyor ama İstanbul'da binalar yapılırken böyle bir mantık yok.” dedi.

CİHAN

Yorumlar