Güneş çarpmasına karşı uyarı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, havaların ısınmasıyla birlikte güneş çarpmasına karşı dikkatli olunmasını istedi. Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesinin de...

Google Haberlere Abone ol
Güneş çarpmasına karşı uyarı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Akbaba, havaların ısınmasıyla birlikte güneş çarpmasına karşı dikkatli olunmasını istedi. Ramazan ayının sıcaklara denk gelmesinin de güneş çarpmalarını etkileyebileceğini belirten Akbaba, güneşin dik geldiği zamanlarda gerek olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

Güneş çarpmasının önemli bir sağlık sorunu olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Güneş çarpması; halsizlik, bulantı, yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma gibi belirtiler gösterir. Bu görme netliğinde bozulma, bilincin kaybolması gibi hayati risk doğuran ve çok acil müdahale gerektiren bir sorundur." dedi. Zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmaması ve güneşten korunulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akbaba, “Gün içinde dışarıdayken açık renkli, hafif giysiler tercih edilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya dikkat etmeli, aşırı hareketlerden kaçınmalı, bol sıvı almalıdır. Oruç tutuyorlarsa iftar ve sahur arasında en az 2-2.5 litre su tüketmeli. Mecbur olmadıkça güneş altında kalınmamalı, denize veya havuza girilmemeli ve güneşlenilmemeli, yaz aylarında güneşten koruyucu krem kullanılmalı ve ağır fiziki faaliyetlerden kaçınılmalı, vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, düzenli ve hafif gıdalar tüketilmeli, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, kafein ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar