Gümüş: Yerli tohum desteklendi, üretimimiz yüzde 411 arttı

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Yerli tohumculuğun desteklenmesine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Gümüş: Yerli tohum desteklendi, üretimimiz yüzde 411 arttı

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Yerli tohumculuğun desteklenmesine dikkat çekti. Gümüş, yerli tohumun desteklenmesiyle tohum üretimimiz yüzde 411 arttırılarak 145 bin tondan 742 bin tona yükseldiğini ifade etti. Gümüş,Türkiye'de 2002'de 23.7 milyar olan tarımsal milli gelirin 2013 yılında 61 milyar dolara ulaştığını söyledi.

4. Eskişehir Tarım Fuarı kapılarını Eskişehirli çiftçilere açtı. Tepebaşı Belediyesi Çamlıca Kapalı Pazar Yeri'nde düzenlenen törenle gerçekleştirilen fuarda 173 firma ve 400'e yakın marka yer alıyor. Çiftçiler fuara yoğun ilgi gösterdi. Fuarın açılışına Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da katıldı. Burada bir konuşma yapan Vali Tuna, Eskişehir’in tarımdaki ihracatının son beş yıl içinde önemli bir artış gösterdiğini belirtti. Tuna, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının verilerine göre 2014 yılı Ocak ayında ildeki toplam ihracatın %9’u tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörüne ait olduğu bilgisini aktardı.

"TARIMSAL MİLLİ GELİRİMİZ 2002'DE 23.7 MİLYAR DOLAR İKEN 2013'TE 61 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş ise Türkiye'nin tarım sektörünün bölgesinde ve dünyada önemli bir konumda bulunduğuna dikkat çekti. Genel Müdür Gümüş, "Türkiye tarımsal hasıla değeri itibariyle 2002 yılında 11'inci, Avrupa'da 4'üncü iken bugün dünyanın 7'nci, Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisi olmuştur. 2002'de 23.7 milyar olan tarımsal milli gelir 2013 yılında 61 milyar dolara ulaşmıştır. Tarımda kişi başına milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara, tarım ürünleri toplam ihracatı 4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara, gıda maddeleri ihracatı 3.7 milyar dolardan 16.7 milyar dolara yükselmiştir." diye konuştu.

Yerli tohumculuğun desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Gümüş, "Yerli tohumculuk desteklendi, tohum üretimimiz yüzde 411 arttırılarak 145 bin tondan 742 bin tona yükseldi. Sertifikalı tohum, fidan üretim ve kullanım desteği olarak bugüne kadar 775 milyon Türk Lirası ödeme yapıldı. 2013 yılında 74 ülkeye 127 milyon dolar tohumculuk ihracatı yapıldı. Dolayısıyla tohum ithal eden bir ülke konumundan tohum ihraç eden bir ülke konumuna yükseldik." dedi.

"TARIM SİGORTASI ÇİFTÇİNİN EMEĞİNİ KORUYOR"

"Doğal afetlere karşı çiftçinin emeğini koruyan tarım sigortası uygulaması başlatıldı." diyen Gümüş, "Kuraklık, don ve diğer tabi afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini karşılıyoruz. Kırsal kalkınma hamlesi başlatıldı. Tarımsal sanayi tesisleri kuran girişimcilere yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Çiftçimizin tarlada, bahçede en çok kullandığı tarımsal makine ve ekipmanlara yüzde 50 hibe desteği veriliyor, verilmeye de devam edecek. Kırsal kalkınma destekleriyle 4 bin 700'den fazla tarımsal sanayi tesisi ve 220 bini aşkın makine, ekipman alımı için toplam 1.9 milyar lira hibe ödemesi yaptık. Bu projeleriyle 42 bin kişiye iş imkanı sağlandı." ifadelerini kullandı.

4. Eskişehir Tarım Fuarı 6 Nisan'a kadar açık olacak. CİHAN

Yorumlar