Gümrük ekiplerinden milyonluk kopya cep telefonu operasyonu

Türkiye’de kayıtlı telefonların IMEI numaralarını kopyalayan çeteye operasyon yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Gümrük ekiplerinden milyonluk kopya cep telefonu operasyonu

Türkiye’de kayıtlı telefonların IMEI numaralarını kopyalayan çeteye operasyon yapıldı. Operasyonda 1 milyon 300 bin TL değerinde cep telefonuna el konuldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Adana Gümrük Müdürlüğü ve Adana Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde kaçak cep telefonu şebekesine operasyon düzenlendi. Kaçakçılık girişimlerinin ardından aynı yolu kullanan kargoların peşine düşen Gümrük Muhafaza ekipleri, yeni bir sevkiyat haberi alınca düğmeye bastı.
Operasyon hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Dubai'den havayolu kargo taşımacılığı ile Adana’ya gelen 2 kap 222 kilo ‘cep telefonu’ olarak beyan edilen sevkiyat, ekiplerce incelemeye alındığını bildirdi.

IMEI KOPYALANDIĞI TESPİT EDİLDİ

X-Ray taramasından geçirilen kolilerde dökme halde cep telefonlarının olduğunun görülmesi üzerine kolilerden rastgele alınan cep telefonlarının, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekiplerinin çalışmaları sonucu etiketleri ve hafızalarında bulunan IMEI numaraları tespit edilerek kayıt altına alındı. Tespit edilen IMEI numaraları üzerinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile koordineli olarak yapılan inceleme sonucunda söz konusu telefonlara, Türkiye'de kayıtlı telefonların IMEI numaralarının kopyalandığı belirlendi.

Türkiye’ye kaçak olarak sokulmak üzere hazırlandığı ortaya çıkarılan 980 adet hafıza kartlı ve bataryalı Samsung GTİ 8190 cep telefonu, bin adet bataryalı Samsung GTİ 8190 cep telefonu, 20 adet hafıza kartsız ve bataryasız Samsung GTİ 8190 cep telefonu ve 1 adet kutulu Samsung marka İ9082 cep telefonu olmak üzere toplam 2000 adet Samsung marka cep telefonuna el konuldu.
Piyasa değeri yaklaşık 1 milyon 300 bin TL olan cep telefonu ve aksamlarıyla ilgili B.F. isimli şüpheli hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununa muhalefet etmekten soruşturma başlatıldı.

ADANA GÜMRÜĞÜ 2013’TE YOĞUN ÇALIŞTI

2013 yılı başından itibaren Adana Gümrük Muhafaza ekipleri 6 ayrı kaçak cep telefonu operasyonuna imza attı. Yapılan bu operasyonlarda 12 bin 334 adet cep telefonuna el konuldu. Ele geçirilen cep telefonlarının piyasa değerinin 6 milyon TL olduğu belirlendi. CİHAN

Yorumlar