Gültekin Avcı: Soruşturma karartılmaya çalışılıyor

Emekli Savcı Gültekin Avcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna iki yeni savcı atamasını 'hukukun siyasete göre şekillendirilmesi' olarak değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gültekin Avcı: Soruşturma karartılmaya çalışılıyor

Emekli Savcı Gültekin Avcı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna iki yeni savcı atamasını 'hukukun siyasete göre şekillendirilmesi' olarak değerlendirdi. Soruşturmanın karartılmaya çalışıldığını savunan Avcı, emniyet müdürlerinin görevden alınmasıyla savcıların kolunun kesildiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Gültekin Avcı, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili iki yeni savcının atanması, Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün devre dışı bırakıldığı iddiası ve 5 emniyet müdürünün görevinden alınmasını değerlendirdi.

Ceza hukuku geleneğinde ilk kez böyle bir durumla karşılaşıldığını belirten Avcı, “Buna normal rutin bir adli soruşturma işleyişi denemez. Burada hem yeni atanan savcılar söz konusu. Bir yandan da bu savcıları koordine eden Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün de devre dışı bırakıldığı iddia ediliyor. Bu yeni savcılarla birlikte bizzat başsavcının savcı ekibini yönlendireceği, başsavcının soruşturmayı yürüteceği söyleniyor. Burada Ferhat Sarıkaya’ya görevden alınan Erzurum özel yetkili savcısına hukuksuz müdahaleler yapılıyor. Bu soruşturmanın kamu görevlilerine bakan yönü var, iş adamlarına bakan yönü var, TOKİ ihaleleri ve 4 bakana uzanan yönü var. Bu yeni atanan savcılar, hangi kritere göre bir değerlendirme yapacak? Bakanlara bakan yönü bu yeni savcılara mı verilecek? Burada bir kuşku ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'na baskı yaptığı yönünde iddialar varken savcı değiştirmenin doğru olmadığını söyleyen Avcı, şöyle devam etti: “İşin ucunda bazı bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarının da olduğu bir ortamda sonradan savcı ekibi değiştirmek veya savcı ilavesi yapmak, hukuku siyasete göre şekillendirme çabasından başka bir şey değildir. Adli soruşturma kamuoyunun gözleri önünde fütursuzca karartılmaya, engellenmeye, durdurulmaya çalışılıyor.”

Vilayet başsavcısının ilk defa böyle bir soruşturmayı koordine edeceğini kaydeden Avcı, “Vilayet başsavcıları genelde protokol adamıdır. Hakim ve savcılar hakkında bir takım şikayetler olursa bunların ön soruşturmasını yaparlar, savcılar arasında iş bölümü yaparlar. Başsavcıların konumu bellidir. Hiçbir başsavcı devlet içerisindeki yolsuzluk davalarını bizzat kendisi yürütmez. Burada rutin dışı bir yaptırım söz konusu, burada siyasal iktidar adli soruşturmayı şekillendirmeye çalışıyor. Bir şekilde kendisine uzanması muhtemel olan soruşturmada delilleri karartmaya çalışıyor.” dedi.

'EMNİYET MÜDÜRLERİNİ GÖREVDEN ALMAK, SAVCININ KOLUNU KESMEKTİR'

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 5 emniyet müdürünü görevden almanın delilleri kapatmak olduğunu söyleyen Avcı, “Savcılar o polis şefleriyle birlikte çalışıyordu. O şube müdürlerini görevden almakla savcının kollarını biçiyorsunuz. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın bu soruşturmayı yürütmesi ve soruşturmaya yeni savcı eklenmesi ağır bir hukuk ihlali, adli yargıya ağır bir müdahale demek. Bu da kamuoyunun gözleri önünde hukuka rağmen, vicdana, insanlığa rağmen yapılan büyük bir ihlaldir.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar