Gülen'den 'şefkat tokadı' tehdidi

Gizliliğin korunması için de kamuda "hücre" tipi yapılanmaya gittiği tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Gülen'den 'şefkat tokadı' tehdidi

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan bazı emniyet mensuplarının verdiği ifadelerde, FETÖ'nün örgütten ayrılmak isteyenleri "şefkat tokadı" adı altında oluşturduğu inanç mekanizmasıyla tehdit ettiği ve yapıdan kopmaları engellemeye çalıştığı ortaya çıktı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan bazı emniyet mensuplarının verdiği ifadeler doğrultusunda örgütün işleyişiyle ilgili yeni bilgilere ulaşıldı.

Alınan ifadelerde, FETÖ'nün özellikle 17-25 Aralık sürecinden sonra kopmaları engellemek amacıyla "şefkat tokadı" adlı inanç mekanizması oluşturduğu belirlendi. Buna göre, FETÖ ile irtibatını kesmeye çalışanların, "kendileri ya da yakınlarının Allah tarafından cezalandırılacağı, başlarına bir musibet geleceği" yönünde telkinlerle tehdit edildiği öğrenildi.

Örgütten ayrılmak isteyenlerin "abiler" tarafından çağrılarak ikna edilmeye çalışıldığının belirlendiği soruşturmada, bu süreçte ikna olarak örgütle bağını sürdürenlerin ödüllendirildiği, ayrılmakta direnenler üzerinde ise "şefkat tokadı" adını verdikleri inanç mekanizması yoluyla baskı kurulmaya çalışıldığı saptandı.

Devlet hiyerarşisi hiçe sayıldı

Soruşturmada, yine şüphelilerin itiraf niteliğinde verdiği ifadelerle FETÖ'nün, mensuplarını sadakat ve bağlılıklarına göre 1'den 5'e kadar değişen derecelerde sınıflandırdığı ve bunu yaparken de kurum içinde ast-üst ilişkisini hiçe sayarak, kendi hiyerarşisini tesis ettiği anlaşıldı.

Örgüte yeni katılanların "1'lik olarak adlandırıldığı, daha sonra yaptığı hizmetler ve sadakatine göre "il imamları" tarafından terfi ettirildiği, üst dereceye geçirildiği, görev yeri değişen emniyet mensuplarının gittikleri illerde de örgüt hiyerarşisi içindeki rütbesine göre görev yaptığı da ifadelerde yer aldı.

FETÖ üyesi emniyet mensupların verdikleri ifadelerde, örgütün gizliliği esas aldığı ve kamusal alandaki yapılanmasını "hücre" tipi gerçekleştirdiği de belirlendi. Buna göre, bir kurumda görevli örgüt mensubunun, diğer kurumlardaki FETÖ üyeleri ve yöneticilerini tanımaması için özel çaba harcandığı öğrenildi.

Örgütün sağlamlığı için "evlilik imamları" görevde

Gözaltına alınan zanlıların verdiği ifadelerde, FETÖ'nün örgüt içi dayanışmayı artırmak için çeşitli yöntemler kullandığına yönelik bilgiler de yer aldı.

FETÖ'nün, yapısını sağlam tutabilmek için illerde "evlilik imamları" atadığı, bekar kadın ve erkek örgüt üyelerinin bunlar aracılığıyla tanıştırılarak evlendirildikleri ve bu yolla hem örgüte bağlılıklarının artırıldığı hem de bu evliliklerle "altın nesil" adı altında çocuklar yetiştirilmeye çalışıldığı belirlendi.

Evlilik imamlarının fotoğraflarla örgüt üyelerini ilk etapta tanıştırmaya çalıştığı, daha sonra ev toplantılarında bir araya getirilen adayların evlenmeleri yönünde telkinlerde bulunulduğu ifadelere girdi.

FETÖ'ye üye emniyet mensuplarının her ay maaşlarından zekat, sadaka adı altında en az 150 lira himmet vermeye zorlandığı, toplanan paraların hiç bir şekilde kayıt altına alınmadığı bilgisinin bulunduğu ifadelerde, paraların "abiler" tarafından örgütün muhasebecilerine ulaştırıldığı kaydedildi.

Yorumlar