Gül’den İran’a içişlerine karışmama temelinde işbirliği çağrısı

Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani onuruna verilen resmi akşam yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke kaynaklarını ihtilaflar için değil, kalkınma için kullanılması gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Gül’den İran’a içişlerine karışmama temelinde işbirliği çağrısı

Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani onuruna verilen resmi akşam yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke kaynaklarını ihtilaflar için değil, kalkınma için kullanılması gerektiğini söyledi. Gül, “Böyle bir vizyon, bölgemizde iyi komşuluk, içişlerine karışmama, sınırlara saygı temelinde bir işbirliği ve dayanışma ruhunun hakim olmasını ve bunun mekanizmalarının tesisini içermelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 18 yıl aradan sonra Ankara’ya gelen ilk İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı hitapta ziyaretin tarihi bir önemde olduğunun altını çizerek, Türkiye ile İran halkların iki eski dost ve kardeş olduğunu vurguladı. Gül, son dönemde artan üst düzey temaslarla ilişkilerde güçlü bir ivme yakalandığını memnuniyetle müşahede ettiğini sözlerine ekledi. Zengin ve çok boyutlu potansiyeli gerektiği gibi değerlendirmeleri için iş adamları ve müteşebbisleri teşvik etmeyi sürdürmek gerektiğinin altını çizen Gül, “Türkiye-İran ilişkilerinin yakın bir diyalogla sağlıklı zeminde ilerlemesi, halklarımızın olduğu kadar bölgemizin huzur, istikrar ve refahı bakımından da önem taşımaktadır. Bu doğrultuda müştereken atacağımız yapıcı adımlar, etnik ve mezhep temelli ayrışma senaryolarına karşı verilecek en güçlü cevabı teşkil edecektir.” ifadelerini kullandı.

"GÜL’DEN KAYNAKLARIN İHTİLAFLAR İÇİN DEĞİL, KALKINMA İÇİN KULLANILMASI ÇAĞRISI"

Cumhurbaşkanı Gül, beşeri kaynakların ihtilaflar için değil, kalkınma ve refahın arttırılması için kullanılması gerektiğine vurgu yaparak “Suriye’deki trajedinin bir an önce sona ermesi, Irak’ta istikrarın tesisi, terörizm tehdidinin ve mülteci sorunlarının bertaraf edilmesi, Filistin meselesinin Ortadoğu Barış Süreci çerçevesinde adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması ancak hepimizin samimi, yapıcı ve ortak katkılarda bulunmasıyla mümkün olacaktır. Tüm bu sıkıntılar karşısında bölgemizde akan kanın durdurulması ile zengin tabii ve beşeri kaynaklarımızın ihtilaflar için değil, kalkınma ve refahımızın arttırılması için kullanılması vizyoner bir yaklaşım gerektirmektedir.” dedi.

‘"ÇİŞLERİNE KARIŞMAMA VE SINIRLARA SAYGI TEMELİNDE İŞBİRLİĞİ"

İçişlerine karışmama temelinde bir işbirliğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Böyle bir vizyon, bölgemizde iyi komşuluk, içişlerine karışmama, sınırlara saygı temelinde bir işbirliği ve dayanışma ruhunun hakim olmasını ve bunun mekanizmalarının tesisini içermelidir. Bu vizyon ayrıca, halklarımızı ekonomik ve siyasi reformlar yoluyla layık oldukları daha adil ve insan haklarına dayalı bir ortama taşımamızı da öngörmelidir. Köklü medeniyetlerin mirasçısı olan Türkiye ile İran, güçlü devlet gelenekleriyle, böyle bir bölgesel vizyonu ortaya koyacak basiret ve sağduyuya sahiptir.” şeklinde konuştu.

"RUHANİ: İRAN İLE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ TARİHİ İLİŞKİLERİ KALICI BİR HÂL ALDI"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise onuruna verilen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada tarihi ve kültürel birçok ortak paydaya sahip İran ile Türkiye’nin arasında eskilere uzanan tarihi ilişkilerin kalıcı bir hâl aldığının altını çizdi. Ruhani, iki ülke ekonomisinin entegrasyonun ikili ilişkilerin ötesinde bölge ülkeleri ekonomileri için itici bir güç olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. 11 Eylül hadisesi sonrasındaki gelişmeleri değerlendiren Ruhani, Türkiye ve İran olarak bölge yönetiminde ağır bir İslami sorumluluğa sahip olduğunu belirtti.

"RUHANİ’NİN YEMEĞİNE ÇOK SAYIDA BAKAN İŞTİRAK ETTİ"

Çankaya Köşkü’ndeki akşam yemeğine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Mevlana'nın torunu ve Mevlana Vakfı Yöneticisi Esin Çelebi, akademisyen İlber Ortaylı gibi isimler davetli edildi.

"İRAN’IN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA KÖŞK’TE PROTOKOL DEĞİŞİKLİĞİ"

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin onuruna verilen resmi akşam yemeğinde Köşk teamüllerine aykırı olarak davetliler iki cumhurbaşkanı tarafından tören salonun girişinde kabul edilmedi. İran tarafının talebi doğrultusunda yemeğe katılacak davetliler yan kapıdan topluca içeri alındı ve salondaki yerlerini aldıktan sonra Cumhurbaşkanları Gül ve Ruhani şeref masasındaki yerlerini aldılar. Daha önceki resmi akşam yemeklerine Gül, konuk devlet başkanı ile davetlileri tören salonun kabul bölümünde tek tek karşılayarak tokalaşıyordu.

CİHAN

Yorumlar