Gül: Yeni Zelanda ile işbirliğini ticari ilişkilere yansıtmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, "Güneydoğu Asya’dan Afganistan’a ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış, güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen vizyonu paylaşıyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Yeni Zelanda ile işbirliğini ticari ilişkilere yansıtmak istiyoruz

Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, "Güneydoğu Asya’dan Afganistan’a ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış, güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen vizyonu paylaşıyoruz. Siyasi düzeyde ve çok taraflı platformlarda mükemmel olarak niteleyeceğimiz işbirliğimizi, ticari ve ekonomik işbirliğimize de yansıtmak istiyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae onuruna Çankaya Köşkü'nde yemek verdi. Yemekte konuşan Gül, dünyanın iki ucundaki Türkiye ve Yeni Zelanda arasında anlaşılması güç bir yakınlığın olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşları’nın bu güçlü dostluğun temellerinin atılmasına vesile olduğunu ifaden eden Gül, savaşta asıl kazananın dostluk ve barış olduğunu belirtti.

Savaş vesilesiyle tarihi sorumluğun bilincinden hareketle dostluk ve ortaklığı büyütmek için el birliği içerisinde iki ülkenin çalışacağını kaydeden Gül, "Güneydoğu Asya’dan Afganistan’a ve Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş coğrafyada barış güvenlik ve refahın arttırılmasını hedefleyen vizyonu paylaşıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, iklim değişikliğinden, terörle mücadeleye ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar birçok alanda işbirliği yapıyoruz. Siyasi düzeyde ve çok taraflı platformlarda, mükemmel olarak niteleyeceğimiz işbirliğimizi, ticari ve ekonomik işbirliğimize de yansıtmak istiyoruz." diye konuştu.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ORTAĞIMIZ”

Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ise ilişkilerdeki derinliğin bakanlar ve yetkililer tarafından gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretle de anlaşılabileceğini belirtti. Türkiye’nin, Yeni Zelanda için önemli bir ortak olduğunun altını çizen Jerry Mateparae, şunları kaydetti:

"Türkiye gibi Yeni Zelanda da bölgesel ihtilaflar bağlamında, özellikle Suriye’deki durum ve İsrail Filistin sorunu gibi Ortadoğu’daki sorunlara yönelik endişe duymaktadır. Bu ihtilaflar bağlamında özellikle Suriye’deki durum ve İsrail Filistin sorunu gibi Ortadoğu’daki sorunlara yönelik endişe duymaktadır. Suriye’deki ihtilaftan kaynaklanan insani krize cevaben Türkiye’nin gösterdiği liderliğin altını özellikle çizmek istiyorum. Suriyelilerin yaşadıkları sıkıntıları hafifletmek için Türkiye’nin sarf ettiği gayretlerden dolayı teşekkür ederim. Bu bağlamda Yeni Zelandalılar, ortak çıkarlarımızın bulunduğu alanlarda, Türkiye ile çalışmaktan memnuniyet duymaktadır."
CİHAN

Yorumlar