Gül ve Erdoğan da 'Sakıncalı Bürokrat' olarak fişlenmiş

28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle fişlenen ünlü isimleri arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri de yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Gül ve Erdoğan da 'Sakıncalı Bürokrat' olarak fişlenmiş

28 Şubat sürecinde Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) ‘sakıncalı’ olduğu gerekçesiyle fişlenen ünlü isimleri arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isimleri de yer alıyor.

Zaman Gazetesi güvenlik muhabiri Bayram Kaya, mesleki araştırmaları ve incelemeleri ile 28 Şubat sürecinin fişlemelerine dikkat çekti. Kaya’nın 1 buçuk yıl emek verdiği ‘Sakıncalı Bürokratlar’ çalışması kitapçılardaki yerini aldı. Türkiye’deki fişlemeler tarihinden de kısa kısa söz eden Kaya, kitabında özellikle 28 Şubat sürecinde illegal örgütlerin dindar insanlara yaptığı baskılara ve sürek avlarına geniş yer veriyor. Batı Çalışma Grubu’nun fişlemelerde hangi yol ve yöntemi izlediği açıkça gözler önüne seriliyor. Kaya, kitabına verdiği isimle de fişlemelerin hangi kodla yapıldığına göndermede bulunuyor.

Cumhuriyet tarihinde yapılan fişlemelerden alıntılar yapan Kaya, kitabında buna bir iki de örnek veriyor. Kaya’nın ele aldığı dikkat çekici fişlemelerden biri de şöyle: “DP’nin kuruluş sürecinde yaşandı. 7 Ocak 1946’da Türk siyasetindeki yerini alan DP, istihbarat birimleri tarafından adım adım izlendi. Parti genel merkezine girip çıkanlar tek tek kaydedilirken, Celal Bayar ve Adnan Menderes’in arkadaşlarıyla yediği yemekler dahi rapor edildi. CHP’den ayrılan Celal Bayar ve Adnan Menderes’in kurduğu DP, daha ilk günden itibaren tek parti iktidarı tarafından takibe alındı. DP Genel Merkezi başta olmak üzere bütün teşkilat binalarına giren çıkanlar kayda geçirilip merkeze iletildi.”

OKUDUKLARI ESERLERLE FİŞLENMİŞLER

Cumhuriyet tarihinden bu güne kadar yüzlerce kişinin fişlendiğini aktaran Kaya, Necip Fazıl Kısakürek, Bediüzzaman Said Nursi, Nazım Hikmet ve benzeri kişilerin eserlerini okudukları için çok sayıda insanın fişlendiğini belirtiyor. Kitaptaki bilgilere göre, fişlenen insanlar kimi zaman komünist, kimi zaman irticacı, kimi zaman da aşırı milliyetçi olmakla itham edildi. Bu üstatların takipçileri hayatları boyunca ciddi bir takibe tabii tutuldu. Devletin ve derin odakların sıcak nefeslerini her zaman enselerinde hissetti. Kimi zaman da haklarında düzenlenen yasal olmayan fişlemelerle yıllarca dört duvar arasına mahkûm edildi. Yakın dönemde ‘derin kulaklar’ tarafından fişlenen ve hukuksuzluğa uğrayan o kadar çok kişi var ki. Bunlar arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere yüzlerce üst düzey siyasetçi yer alıyor.

Kitapta yer alan ilginç bir tespitte son dönemde Ergenekon, Balyoz ve 28 Şubat sanıklarının ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda elde edilen fişleme belgeleri ise fişleme hastalığının boyutlarını gözler önüne serildiği. 28 Şubat ve sonrasındaki süreçte ülke genelinde yaklaşık 6 milyon sivilin fişlenmeye maruz bırakıldığının altı çizilerek, hukuksuzluğun ne kadar alenen yapıldığına da işaret ediliyor.

GÜNÜMÜZDEKİ FİŞLEME VAKALARI

Fişlemenin artık bürokrasi için bir hastalık hâline geldiği saptamasında bulunan Yazar Kaya, günümüz Türkiye’sinde bile fişleme vakalarıyla sıklıkla karşılaşıldığına değiniyor. Kaya, son olarak Tunceli’nin Hozat ilçesinde yaşayan yüzlerce kişinin belirli odaklar tarafından, geçen yıl ‘Alevi, Ermeni, DHKP-C’li, DHKP-C sempatizanı, TİKKO sempatizanı, PKK yanlısı’ şeklinde fişlenmesini örnek olarak veriyor.

Yine birkaç ay önce belirli grupların iş dünyasını ve devlet bürokrasisini ‘CHP’li, MHP’li, cemaatçi’ şeklinde fişlediğinin ortaya çıktığını kaydeden Kaya, asırlar önce devletin ruhuna sirayet eden fişlemelerin, bugün de tüm hızıyla yapılmaya devam ettiğini ifade ediyor.

Sakıncalı Bürokratlar kitabında, ‘28 Şubat sürecinde hangi kararlar alındı? Bu dönemde askerî cunta, perde arkasında ne tür planlar hazırlamıştı? Gerçekten de bu insanların amacı Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamak mıydı? Yoksa cuntanın hedefi askerî vesayetin sorunsuz devam etmesini sağlamak mıydı?’ şeklindeki sorulara cevap veriliyor.

BÇG’nin fişlediği önemli isimlere de yer verilirken, bahsi geçen isimlerin bazıları şunlar: “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Yakup Budak, Hüseyin Ceylan, Yasin Hatipoğlu, Abdülkadir Aksu, Mikail Korkmaz, Lütfi Yalman, Hüseyin Yıldız, Mehmet Ali Şahin, Salih Kapusuz.”

FİŞLENEN BELEDİYE BAŞKANI, ÜLKENİN BAŞBAKANI OLDU

Fişlemelere dair en ilginç bilgi ve belgelerin başında ise BÇG’nin ülke genelinde Refah Partili il ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra parti ile irtibatlı çok sayıda firma, işadamı ve parti gönüllülerini de mercek altına aldığı gözlerden kaçmıyor. Bu kişiler hakkında tutulan notlar da ilgili valilikler kanallarıyla Müsteşar İzleme Grubu’na gönderiliyor. BÇG, Başbakan Erdoğan’ı İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı yaptığı süreçte adım adım takip etmiş. Bu çerçevede de hakkında topladığı bilgileri anında Genelkurmay Başkanlığı ile paylaşmış. Dört sayfadan oluşan belgede, fişlenen 112 belediye başkanının ismi var. Listenin tepesinde dönemin İBB başkanı, son 11 yıldır Türkiye’nin başbakanlığını yapan Erdoğan bulunuyor. Erdoğan’ın karşısındaki paragrafta ise ‘İstanbul-İrticaî kesime kaynak aktarmaktadır.’ ibareleri yer alıyor. Erdoğan’ın bir altında ise dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek var. Gökçek’in hakkında ise ‘Muradiye Vakfı’na kaynak aktarmaktadır.’ açıklamasında bulunulmuş.

DİĞER İLGİNÇ BAŞLIKLAR

Kitapta yer alan bazı başlıklarda şöyle: “Müslüm Gündüz’ün görüntüleri Bir’in arşivinde çıktı, Hacca giden vekiller tek tek fişlenmişler, Erdoğan’ın imam hatiplerle ilgili konuşması BÇG’de, Milli Görüş’ü terör örgütü kategorisine almışlar, BÇG’nin asılsız ihbarları, yüzbaşının bilgisayarından çıktı, Şüpheli görülen subaylar, MİT’e dinletilmiş, MHP ile irtibatlı askerî personeller de fişlenmiş, Beşir Atalay'ı ‘İrancı’ diye fişlemişler, Asker Demirel’e Köşk’te irtica brifingi vermiş, 2004 MGK’sında Gülen Cemaatini Bitirme Planına İmza Atılmış, Öte yandan MİT tarafından yapılan fişlemeler, Başbakanlık’ta” CİHAN

Yorumlar