Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Türk-Alman Üniversitesi’nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türk-Alman Üniversites’nin resmi açılışını yaptı. Türk- Alman ilişkilerinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Bu üniversitenin sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya...

Google Haberlere Abone ol
Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Türk-Alman Üniversitesi’nin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türk-Alman Üniversites’nin resmi açılışını yaptı. Türk- Alman ilişkilerinin önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Bu üniversitenin sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya da örnek olmasını arzu ediyorum.” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı Gauck da, Almanya’nın Türk öğrencilerin Amerika’dan sonra tercih ettiği ikinci ülke olduğunu hatırlatarak, “Bu üniversite hem Almanya’dan hem Türkiye’den gelen öğrenciler için yaratılmış bir üniversite.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül ve konuk Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türk-Alman Üniversitesi’nin açılışını yapmak üzere Beykoz’da bir araya geldi. Programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile üniversite yönetimi katıldı.

Üniversitenin önemine ilişkin bir konuşma yapan Abdullah Gül, Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk’ün olduğuna dikkat çekerek, Türk-Alman Üniversitesi’nin olmamasının eksiklik olduğunu söyledi. Üniversitede Almanca eğitim verileceğini belirten Gül, şöyle devam etti: “Teknoloji ağırlıklı bir üniversite olması önemli. Bunun Türkiye’ye çok katkısı olacak. Alman teknolojisinden yararlanmayı arzu ediyoruz. Almanya’da bu kadar Türk olduğuna göre, bu üniversitenin önemli bir rolünün olacağına inanıyorum. Bu üniversitenin sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya da örnek bir üniversite olmasını arzu ediyorum.”

Türk-Alman ilişkilerinin tarihine değinen konuk Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise Almanya’nın Türk öğrencilerin tercih ettiği ikinci ülke olduğunu vurguladı. Eğitimdeki bu ilişkiden dolayı büyük mutluluk duyduğunu anlatan Gauck, “Bu üniversite iki ülke ilişkisine önemli bir katkı sağlayacaktır. Diyalog için örnek bir forum. Hem Almanya’dan hem Türkiye’den gereken öğrenciler yaratılmış. Bu üniversitede daha fazla genç insanın okumasını arzu ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından Gül ve konuk Cumhurbaşkanı üniversitenin maketini inceledi. Daha sonra da her iki Cumhurbaşkanı Tarabya Köşkü’ne hareket etti.

CİHAN

Yorumlar